Sıcaklıklar düşmüyor, nem artıyor: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, nemle birlikte yaşamı zorlaştırıyor.
Türkiye, yaz mevsiminin ortasında etkili olan sıcak hava dalgasının etkisi altında kalmaya devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 9 derece üzerinde seyrettiğini belirterek, bu durumun özellikle nemle birleştiğinde daha da bunaltıcı hissedildiğini söyledi.
Sıcaklık ve nemin yanı sıra rüzgarın da etkili olduğu bazı bölgelerde orman yangını riskinin arttığını vurgulayan Tekin, “Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgarın bir arada olduğu alanlarda yangın riski söz konusu. Vatandaşlarımızın ve yetkililerin gerekli önlemleri almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tekin, pazar günü itibarıyla Türkiye’nin yeni bir yağışlı hava sisteminin etkisine gireceğini ifade etti. Bu kapsamda sıcaklıklarda da düşüş bekleniyor. Özellikle kuzey, iç ve doğu bölgelerde sıcaklıkların mevsim normallerinin altına ineceği belirtilirken, diğer bölgelerde ise normaller civarında seyredecek.
“Yarın Trakya, Ordu, Giresun ve Trabzon’un iç kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. Pazar günü ise İstanbul başta olmak üzere Marmara’nın güney ve doğusu, Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinin kuzeyinde gök gürültülü sağanak etkili olacak.” diyen Tekin, özellikle Karadeniz’in kıyı kesimlerinde kuvvetli yağış beklendiğini ve sel ile taşkın riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Yağışlı sistemin pazartesi günü doğuya doğru ilerleyeceğini dile getiren Tekin, “Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Kastamonu’nun kıyı kesimleri ve Samsun çevrelerinde yağış görülecek. Salı günü ise ülkemizin büyük bir bölümünde az bulutlu ve açık bir hava bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Diğer yandan, Avrupa Yangından Korunma Dernekleri Konfederasyonu (CFPA-E) Türkiye Temsilcisi Asuman Erkul, orman yangını riskiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yaz aylarında ormanlık alanlarda geçirilen vakitlerin arttığını hatırlatan Erkul, vatandaşların küçük ihmallerden kaçınması gerektiğini vurguladı.
“Sigara izmaritlerini tamamen söndürmeden doğaya atmayın. Bunun için basit bir kap kullanabilirsiniz. Hem izmaritin söndüğüne emin olursunuz hem de doğaya zarar vermezsiniz. Unutmayın, bir izmarit bir ormanı yok edebilir. Sigara bittikten sonra mutlaka söndürüp, bir kutuda soğuduğundan emin olun ve çöp kutusuna atın.” ifadeleriyle vatandaşları uyardı.
Ayrıca cam şişelerin, güneş ışığını büyüteç gibi odaklayarak yangın çıkarabileceğini belirten Erkul, aynaların ve kalın şeffaf plastiklerin de aynı tehlikeyi taşıdığını ve bu atıkların mutlaka geri dönüşüm kutularına atılması gerektiğini söyledi.
Ormanlık alanlara araçla giren vatandaşlara da seslenen Erkul, şunları kaydetti:
“Aracınızı kuru otların üzerine park etmeyin. Egzoz sistemleri yangın çıkarabilir. Elektrikli araçlar da benzer riskler taşır. Araçlarınızı kuru otlardan uzak, mümkünse asfalt ya da beton zemine park edin.”
Uzmanlar, meteorolojik uyarıların dikkate alınması gerektiğinin altını çizerken, bireysel duyarlılık sayesinde büyük felaketlerin önüne geçilebileceğini ifade ediyor.
Bakmadan Geçme





