SGK'dan ağır yaptırım: Bunu yapanlara hem hapis hem para cezası gelecek

SGK'dan ağır yaptırım: Bunu yapanlara hem hapis hem para cezası gelecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadelede yeni bir adım attı.

Bu kapsamda "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" kuruldu. Eşe, dosta işyerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ve sahte işyeri sahipleri için ağır yaptırımlar yolda.

SGK'dan Sahte Sigortalılara ve İşyerlerine Ağır Yaptırımlar

Çalışmadığı halde sigorta yapılanlar ve sahte işyeri sahipleri, SGK'nın sıkı denetimleriyle karşı karşıya kalacak. Tespit edilen sahte hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilerek, ödenen maaşlar faiziyle geri alınacak. Bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Sahte bildirim yapan işverenlerin işyeri kayıtları iptal edilecek, ödenen primlere el konulacak ve teşvikler geri alınacak.

SGK, sahte sigortalılık işlemlerine karşı mücadelesini sıkılaştırdı. Özellikle çalışmadığı halde sigortalı gösterilen hamile kadınların sayısında artış gözlemleniyor. Bu kişiler, SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği ve doğum masraflarının bir kısmını alabilmek için sigortalı gösteriliyor. SGK, bu tür sahte sigortalılık işlemlerine karşı ağır yaptırımlar uygulayacak.

Sahte işyerleri, gerçekte hiç var olmadığı halde kurulmuş, resmi olarak faaliyete başlamış gibi gösterilen yerlerdir. Bazı durumlarda, gerçek bir işyeri bir süre faaliyette bulunup kapanabiliyor veya devrediliyor. Bu durumda, SGK'ya gerekli bildirimler yapılmazsa burası sahte işyeri olarak adlandırılıyor.

Kanuni Faizle Geri Alınacak

SGK, sahte sigortalılık tespitinde hizmetleri iptal ediyor ve bağlanan aylıkları sonlandırıyor. Yersiz ödenen maaşlar ve sağlık giderleri, kanuni faiziyle birlikte geri alınacak. Geçici iş göremezlik ödenekleri de faiziyle tahsil edilecek. Sahte bildirimde bulunan muhasebeci ve mali müşavirler de işverenle birlikte sorumlu tutulacak ve haklarında suç duyurusunda bulunularak yargı süreci başlatılacak.

Sahte İşyeri Açanlara Ağır Yaptırımlar

Baştan beri sahte olduğu tespit edilen işyerlerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilecek. Sahte işyerlerinden ödenen primler, Borçlar Kanunu hükümlerince iade edilmeyerek SGK tarafından gelir kaydedilecek. Yersiz yararlanılan teşvik ve destekler, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacak. Gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili vergi dairesine bilgi verilecek.

Nasıl Tespit Ediliyor?

Sahte işyeri olma potansiyeli yüksek olduğu değerlendirilen işyerleri için SGK denetim memurları sahte sigortalılığın tespitini yapıyor. Bu sayede, hem sahte işyerleri hem de sahte sigortalılar etkili bir şekilde tespit edilip cezalandırılıyor.

SGK, sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadelesini tavizsiz sürdürüyor. Yeni uygulamalarla birlikte, bu tür usulsüzlüklerin önüne geçilmesi ve sosyal güvenlik sisteminin daha adil bir şekilde işlemesi hedefleniyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.