Serinlemek uğruna belinizi riske atmayın

Liv Hospital Gaziantep'ten Uzm. Dr. Kasım Osmanoğlu, yaz aylarında kontrolsüz klima kullanımı, uzun yolculuklar ve hareketsizliğin kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.

Yaz mevsimi, sıcaklıklarla birlikte çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Liv Hospital Gaziantep Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Kasım Osmanoğlu, yazın artan fiziksel şikayetlere dikkat çekerek, özellikle masa başında çalışanlar, uzun yolculuk yapanlar ve klimaya uzun süre maruz kalan bireylerde bel, boyun ve sırt ağrılarının sık görüldüğünü vurguladı.

Osmanoğlu, yaz aylarında yoğun klima kullanımının kas-iskelet sistemi sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek, “Klima rüzgarına uzun süre maruz kalanlarda kas spazmları ve tutulmalar yaşanabiliyor. Özellikle gece boyunca klima karşısında uyumak, boyun tutulmalarına ve fibromiyalji ataklarına zemin hazırlayabiliyor” dedi.

Bu durumu önlemek için klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Osmanoğlu, “Klima doğrudan vücuda üflememeli. Oda sıcaklığı 23-25°C arasında olmalı. Terliyken serin ortamlara aniden girilmemeli. Uyku sırasında zaman ayarlı modlar kullanılmalı” diye konuştu.

Tatil dönemlerinde karşılaşılan diğer risklere de değinen Osmanoğlu, uzun yolculuklar, ağır valiz taşımak ve otel yataklarının ergonomik olmamasının da bel ve boyun ağrılarını artırabileceğini söyledi. “Tatilde hareketli kalmak, omurga sağlığı için önemlidir. Günde en az 30 dakikalık yürüyüş veya basit esneme egzersizleri öneriyoruz. Ayrıca valiz taşırken yükün iki kola eşit dağıtılması ve uygun yatak tercih edilmesi önemli” dedi.

Sıcak havaların rehavetiyle hareket etme isteğinin azalmasının da tehlike oluşturduğunu belirten Osmanoğlu, “Evde yapılacak basit egzersizlerle bile kaslar aktif tutulabilir. Hareketsizlik, ağrıların önemli bir sebebidir” uyarısında bulundu.

Uzm. Dr. Osmanoğlu’nun yaz aylarına özel önerileri ise şöyle:

Klima doğrudan vücuda üflememeli, oda serin tutulmalı.

Terliyken ani soğuk ortamlara girilmemeli.

Günlük 20-30 dakikalık yürüyüş ihmal edilmemeli.

Ergonomik yatak ve yastık tercih edilmeli.

Ani tutulma veya şiddetli ağrılarda doktora danışılmalı, ilaç kullanılmamalı.

Yaz aylarında doğru alışkanlıklarla hem serin kalmak hem de sağlıklı bir mevsim geçirmek mümkün.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme