Şehirde sağanak, Ağrı Dağı'nda kar fırtınası
Ağrı ve Doğubayazıt'ta etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, Ağrı Dağı'nın yüksek kesimlerinde yaşanan kar fırtınası nedeniyle dağcılar zirve tırmanışlarına ara verdi.
Haberin Özeti
- • Ağrı ve Doğubayazıt'ta etkili olan sağanak yağış, günlük yaşamı olumsuz etkilerken bazı köylerde sel ve su baskınlarına neden oldu.
- • Türkiye'nin en yüksek noktası 5 bin 137 metrelik Ağrı Dağı'nın zirvesinde yaşanan kar fırtınası dağcıların tırmanışlarını durdurdu.
- • Deneyimli rehber Medeni Saltik, Ağrı Dağı'nda güvenliğin zirveden önce geldiğini vurgulayarak dağcıların hava düzelene kadar bekleyeceğini belirtti.
Dağcılar için zirve bekleyişi başladı
Ağrı Dağı’na tırmanmak amacıyla bölgeye gelen dağcıların güvenliği için yerel rehberler hava koşullarını yakından takip ediyor. Zirve bölgesindeki kar fırtınası nedeniyle planlanan bazı tırmanışların gerçekleştirilmediği, ekiplerin havanın düzelmesini beklediği öğrenildi.
Özellikle yüksek rakımlarda görüş mesafesinin düşmesi, şiddetli rüzgâr ve kar fırtınası dağcılar açısından ciddi risk oluşturabiliyor. Bu nedenle rehberler, hava şartları uygun hale gelmeden ekipleri zirveye çıkarmama kararı aldı.
Saltik “Ağrı Dağı ile inatlaşılmaz”
Uzun yıllardır Ağrı Dağı’nda yerli ve yabancı dağcılara rehberlik yapan Medeni Saltik, zirve tırmanışlarında hava durumunun belirleyici olduğunu söyledi.
Saltik, “Ağrı Dağı ile hiçbir zaman inatlaşmak olmaz. Hava kötüyse risk almanın hiçbir anlamı yok. Dağda sert bir kar fırtınası olduğunu biliyoruz. Bu nedenle havanın normale dönmesini bekleyeceğiz. Hava düzeldiğinde güvenli şartlar oluşursa normal şekilde zirveye ulaşmaya çalışacağız.” dedi.
Dağcılıkta zirveye ulaşmaktan önce güvenliğin geldiğini vurgulayan Saltik, Ağrı Dağı’nda hava koşullarının kısa süre içerisinde değişebildiğine dikkat çekti. Deneyimli rehber, özellikle zirve hattındaki sert rüzgâr ve kar yağışının hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.
Bakmadan Geçme