Sağlık turizminde yeni dönem başladı: İşte yeni kurallar
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sağlık Bakanlığının hazırladığı "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle sağlık turizmi hizmetlerine yönelik önemli değişiklikler hayata geçirilirken, hizmet kalitesi ve denetimi artırıldı.
Yönetmelik kapsamında, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, HealthTürkiye portalı ile entegre çalışacak. Sağlık hizmetleri, bu portal üzerinden kayıt altına alınacak ve hastalar aldıkları hizmetleri buradan takip edebilecek.
Sağlık tesislerinde ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması artık zorunlu hale geldi. Bu uygulama, hastaların mağduriyet yaşamaması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ), sağlık turizmi faaliyetlerinde bulunan tesis ve aracı kuruluşlara uluslararası platformlarda destek sağlayacak. Ayrıca her sağlık turisti için bir sorumlu personel atanacak ve sunulan hizmetlerin kalitesi yakından izlenecek.
Aracı kuruluşlara yetki belgeleri USHAŞ tarafından verilecek ve bu kuruluşların sunduğu hizmetler düzenli olarak denetlenecek. Sağlık tesisleri, uzaktan sağlık hizmetleri de sunabilecek ve bu hizmetler HealthTürkiye portalında ilan edilecek.
Sağlık tesislerinin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından verilen uluslararası geçerliliği olan akreditasyon ve sertifikalara sahip olması gerekecek. Ayrıca, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi yalnızca HealthTürkiye Performans Kriterleri'ne uygunluk durumunda geçerliliğini koruyacak ve devredilemeyecek.
Yeni düzenlemeyle, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri doğrultusunda değerlendirilecek. Ayrıca, yabancı dil seçeneği sunan internet siteleri oluşturmaları ve uluslararası sağlık turizmi birimlerinde çalışan en az bir personelin yabancı dil bilgisi belgelendirmesi zorunlu kılındı.
Aracı kuruluşların ise 7 gün 24 saat esasına uygun, en az iki yabancı dilde hizmet verecek çağrı merkezleri kurmaları gerekecek. Yönetmelik hükümlerine uyum sağlamak için sağlık tesislerine ve aracı kuruluşlara 6 ay süre tanındı. 2025 yılı sonuna kadar komplikasyon sigortası yapılması, 2026 yılı sonuna kadar ise akreditasyon ve sertifikaların tamamlanması şart koşuldu.
Bakmadan Geçme





