• Haberler
  • Sağlık
  • Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci: 'Bulaşıcı hastalıkların yüzde 75'i hayvandan bulaşıyor'

Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci: 'Bulaşıcı hastalıkların yüzde 75'i hayvandan bulaşıyor'

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların u'inin hayvandan insana geçtiğini belirterek, 'Sadece insan sağlığını koruyarak sağlıklı bir toplum oluşturamayız, çevremizdeki tüm canlıların sağlığını da gözetmeliyiz' dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık personeline yönelik düzenlenen 5. Ulusal Saha Epidemiyoloji Konferansı’nda konuşan Birinci, salgın hastalıkların yayılımı ve önlenmesi konusunda saha epidemiyolojisinin önemine vurgu yaptı.

"Türkiye, Sağlık Alanında Büyük Mesafe Kat Etti"

Türkiye’nin son 20 yılda sağlık alanında büyük ilerleme kaydettiğini belirten Birinci, yapılan yatırımlara dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye, sağlık altyapısını tamamen yeniledi. Son 100 yılda yapılan yatak kapasitesinin çok daha fazlasını 15-20 yıl içinde oluşturduk. Sağlık göstergelerimiz, birçok ülkenin 30-40 yılda başardığını 10-15 yılda elde ettiğimizi gösteriyor. Ancak tüm bu gelişmeler yeterli mi? Henüz değil. OECD ortalamasının altında insan kaynağına sahibiz, ancak buna rağmen sağlık taleplerini büyük ölçüde karşılayan bir sistem oluşturduk.”

"Türkiye, Küresel Sağlıkta Önemli Bir Rol Üstleniyor"

Türkiye’nin, dünyada sağlık sistemini geliştirmek isteyen ülkeler için örnek teşkil ettiğini vurgulayan Birinci, harcanan bütçeye oranla en yüksek hasta memnuniyeti sağlayan ülkelerden biri olduğunu belirtti.

"Üst gelir grubundaki ülkelerle kıyaslandığında sağlık hizmeti çıktılarımız oldukça güçlü. Türkiye, sağlık sistemini iyileştirmek isteyen ülkeler için önemli deneyimler sunabilecek bir konumda.” dedi.

"Saha Epidemiyolojisini Güçlendirmeliyiz"

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çevre ve hayvan sağlığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Birinci, şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

"Yeni bulaşıcı hastalıkların %75’i hayvandan insana geçiyor. Sağlık sadece insan odaklı düşünülemez. Yaşadığımız çevreyi ve etkileşimde bulunduğumuz canlıları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu noktada, saha epidemiyolojisini güçlendirmek büyük önem taşıyor. Gerçekten etkili bir sağlık sistemi oluşturmak için sahayı iyi tanımak ve doğru analiz etmek gerekiyor."

Birinci, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede multidisipliner yaklaşımlar ve çevresel faktörlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, saha çalışmalarının sağlık politikalarının başarısında belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme