Piyasalarda yön arayışı: Veriler güçlü ama belirsizlik yüksek
ABD'de tüketici güveni beklentilerin üzerine çıkarken, ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlikler ve Trump'ın söylemleri küresel piyasalarda risk iştahını sınırlıyor.
Küresel piyasalarda yeni haftaya, ABD ekonomisinin dayanıklılığına işaret eden verilerle birlikte, uluslararası ticaret görüşmelerine ilişkin süregelen belirsizliklerin etkisiyle karışık bir görünümle başlandı.
ABD'de cuma günü yayımlanan makroekonomik veriler, ülke ekonomisinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi temmuzda 61,8 seviyesine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Aynı dönemde tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 5'ten yüzde 4,4'e, uzun vadeli beklenti ise yüzde 4'ten yüzde 3,6’ya geriledi.
Buna karşın, ABD ile diğer ülkeler arasında süregelen ticaret görüşmeleri ve 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni gümrük tarifeleri, küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. Analistler, bu belirsizliklerin risk algısını artırdığını vurgularken, ABD bilanço sezonunun da piyasalar açısından belirleyici olabileceğini belirtiyor.
Kurumsal cephede Netflix’in cuma günü piyasa kapanışından sonra açıkladığı finansal sonuçları, şirketin kâr ve gelir artışına işaret etti. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın sabitcoin piyasasına ilişkin düzenlemeleri içeren "GENIUS" tasarısını imzalaması, kripto piyasalarında yeni bir süreci başlatabilir.
Bu gelişmeler doğrultusunda, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 oranında gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,5 değer kazandı. Vadeli işlemlerde ise pozitif bir başlangıç gözlendi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,42 düzeyinde yatay seyrederken, dolar endeksi yüzde 0,1’lik düşüşle 98,4 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı yüzde 0,4 artışla 3.366 dolara yükselirken, Brent petrol arz endişeleriyle yüzde 0,42 artışla 68,9 dolardan işlem gördü.
Avrupa tarafında yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu hafta açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Cuma günü Almanya’da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0,1 artarken yıllık yüzde 1,3 düşüş gösterdi.
Aynı gün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,33, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,01 gerilerken, İngiltere FTSE 100 yüzde 0,22 ve İtalya FTSE MIB yüzde 0,46 değer kazandı. Avrupa vadeli işlemleri yeni haftaya düşüşle başladı. Ticaret görüşmelerinde ABD’nin yüzde 15-20 oranında gümrük vergisi talebinde bulunduğu yönündeki haber akışı, piyasalarda temkinli seyrin sürmesine yol açtı.
Asya’da ise Japonya’daki üst meclis seçimleri dikkatle izlendi. Koalisyon hükümeti, parlamentonun üst kanadında çoğunluğu kaybetmesine rağmen Başbakan İşiba Şigeru istifa etmeyeceğini açıkladı. Şigeru, ekonomik istikrar ve dış ticaret politikaları nedeniyle görevine devam edeceğini belirtti. Japon piyasaları bugün resmi tatil nedeniyle kapalı.
Çin Merkez Bankası, kredi faiz oranlarını sabit tuttu. 1 yıllık LPR yüzde 3, 5 yıllık LPR ise yüzde 3,5 olarak açıklandı. Bölgedeki borsalarda kapanışa yakın pozitif bir seyir izlendi. Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 0,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,5 yükseldi.
Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanacak Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,04 düşüşle 10.366,16 puandan tamamlarken, BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontrat, akşam seansında yüzde 0,32 düşüşle 11.948,40 seviyesinde gerçekleşti.
Dolar/TL kuru ise cuma gününü yüzde 0,26 artışla 40,3945’ten tamamlarken, bugün sabah saatlerinde yatay bir seyirle 40,4007 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 10.300 ve 10.200 puan seviyelerinin destek, 10.500 ve 10.600 puanların ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Bakmadan Geçme





