Pirinçte biriken arsenik kansere davetiye çıkarıyor

Dünya genelinde temel gıdalardan biri olan pirinç, besleyici yapısının yanı sıra son yıllarda sağlığa potansiyel zararlarıyla da gündeme geliyor.

Dünya genelinde temel gıdalardan biri olan pirinç, besleyici yapısının yanı sıra son yıllarda sağlığa potansiyel zararlarıyla da gündeme geliyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Sağlam, pirinçte arsenik birikimiyle ilgili yaptığı açıklamalarda önemli uyarılarda bulundu.

Arseniğin doğada zaten bulunan bir element olduğunu belirten Dr. Sağlam, “Toprakta, yer altı ve yer üstü sularında doğal olarak arsenik bulunur. Ancak volkanik faaliyetler, orman yangınları gibi doğa olaylarının yanı sıra madencilik, fosil yakıt kullanımı ve sanayi atıkları gibi insan kaynaklı etkiler bu oranı çok daha yüksek seviyelere taşıyor” dedi.

Pirinç bitkisinin suya bağımlı bir tahıl türü olduğunu ve bu özelliği nedeniyle arsenik emiliminin diğer tahıllara göre çok daha fazla olduğunu belirten Dr. Sağlam, “Pirinç, kökleriyle toprakta ve suda çözünen arseniği emer, bu arsenik doğrudan tanelere taşınır. Dolayısıyla sofraya gelen her pirinç tanesi potansiyel bir risk taşıyabilir” ifadelerini kullandı.

Uzak Doğu ülkelerinde arsenikli topraklarda pirinç üretimiyle ilgili çok sayıda bilimsel çalışma yürütüldüğünü hatırlatan Sağlam, Türkiye’de ise bu alandaki araştırmaların henüz yeterince gelişmediğine dikkat çekti. İklim krizinin durumu daha da ağırlaştırabileceğini belirten Sağlam, “Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, sıcaklıkların 2 derece artması ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin yükselmesi, arsenik gibi toksik maddelerin pirinçte daha fazla birikmesine neden oluyor” dedi.

Pirinçte biriken arsenik kansere davetiye çıkarıyor

Arsenik maruziyetinin insan sağlığı üzerinde ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Sağlam, “Kısa vadede mide rahatsızlıkları, deri problemleri, düşük tansiyon gibi etkiler görülürken, uzun vadede akciğer, karaciğer, böbrek ve mesane kanserleri gibi ölümcül hastalıklarla bağlantısı var. Ayrıca diyabet, kalp hastalıkları ve nörogelişimsel bozukluklarla da ilişkili” açıklamasında bulundu.

Sağlam, bu konuda yalnızca tüketici bilinciyle çözüm üretilemeyeceğinin altını çizerek, “Elbette bilinçli tüketici aşırı pirinç tüketiminden kaçınmalı. Ancak gerçek çözüm üretim sürecinde. Arsenik emilimi düşük pirinç türlerinin geliştirilmesi, kirli sularla sulamanın önlenmesi, toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi gibi yapısal adımlar atılmalı. Sanayi kaynaklı arsenik salınımının denetlenmesi de şart” dedi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme