Patnos'un içme suyunda dev yatırımda sona yaklaşılıyor
Patnos Barajı'ndan alınacak suyu günlük 40 bin metreküp kapasiteyle arıtacak Patnos İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde çalışmalar yüzde 75 seviyesine ulaştı.
Haberin Özeti
- • Ağrı Patnos’ta, ilçenin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak arıtma tesisi projesinde fiziki gerçekleşme yüzde 75’e ulaştı.
- • Patnos Barajı’ndan alınacak suyu günlük 40 bin metreküp kapasiteyle arıtacak tesis, yılda 10 milyon metreküp memba kalitesinde su sağlayacak.
- • DSİ tarafından yürütülen projede SCADA sistemi ve çevre düzenlemesi devam ederken, tesisin 2026 yılında hizmete alınması hedefleniyor.
Ağrı’nın Patnos ilçesinin uzun vadeli içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımı sürdürülen Patnos İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde çalışmalar hız kazandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen dev yatırımda fiziki gerçekleşme oranının yüzde 75’e ulaştığı açıklandı.
Patnos Barajı’nı su kaynağı olarak kullanacak tesis, tamamlandığında günlük 40 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak. Modern arıtma sistemleriyle donatılan tesis sayesinde barajdan alınan ham suyun fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek vatandaşlara sağlıklı ve güvenilir içme suyu olarak ulaştırılması hedefleniyor.
Tesiste inşaat çalışmalarının yanı sıra mekanik ve teknolojik altyapının kurulumu da eş zamanlı olarak sürdürülüyor. Filtre ve durultucu ünitelerindeki uzay çatı sistemleri tamamlanırken, ekipler çatı kaplama çalışmalarına geçti.
İdare binası, kimya binası, ısı merkezi ve klor binasındaki ince işçiliklerin tamamlandığı projede mekanik ekipmanların da büyük bölümünün monte edildiği bildirildi.
Yüzer terfi istasyonu ile tesisin kontrolünde önemli rol üstlenecek SCADA ve otomasyon sistemlerinin kurulumu, pompa montajları ve çevre düzenlemesi ise devam ediyor.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çalışmaların belirlenen program doğrultusunda ilerlediğini belirterek, “İdare binası, kimya binası, ısı merkezi ve klor binasında ince işçilikleri tamamladık. Mekanik ekipman montajlarının büyük bölümünü gerçekleştirdik. Yüzer terfi istasyonu, SCADA ve otomasyon sistemleri, pompa montajları ile çevre düzenleme çalışmalarımız eş zamanlı olarak devam ediyor. Hedefimiz kalan imalatları 2026 yılı içerisinde tamamlayarak tesisimizi hizmete almaktır” dedi.
Yılda 10 milyon metreküp su arıtılacak
Patnos İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin hizmete alınmasıyla ilçenin içme suyu altyapısında önemli bir kapasite oluşturulacak.
Tesiste Patnos Barajı’ndan alınan ham su, modern fiziksel ve kimyasal arıtma işlemlerinden geçirilecek. Projenin tamamlanmasının ardından yılda 10 milyon metreküp suyun arıtılarak memba kalitesinde içme suyu olarak Patnos halkına ulaştırılması planlanıyor.
Günlük 40 bin metreküplük kapasitesiyle hizmet verecek tesisin, ilçenin mevcut ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra uzun vadeli içme suyu ihtiyacının güvence altına alınmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Balta: “Patnos’un uzun vadeli ihtiyacını güvence altına alacak”
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, iklim değişikliği ve artan su ihtiyacı nedeniyle sürdürülebilir içme suyu yatırımlarının öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Balta, “Küresel iklim değişikliği ve artan su ihtiyacı, güçlü ve sürdürülebilir altyapı yatırımlarını her zamankinden daha önemli hâle getiriyor. Bu anlayışla ülkemizin dört bir yanında içme suyu projelerimizi hayata geçiriyoruz. Patnos İçme Suyu Arıtma Tesisi de bölgenin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını güvence altına alacak önemli yatırımlarımızdan biridir” ifadelerini kullandı.
Tesisin tamamlanmasının ardından vatandaşların sağlıklı, kaliteli ve güvenilir içme suyuna kesintisiz şekilde ulaşmasının hedeflendiğini belirten Balta, yatırımın halk sağlığının korunmasına ve yaşam kalitesinin artırılmasına da önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
DSİ’nin çalışmalarını planlandığı şekilde tamamlaması halinde Patnos İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kalan yüzde 25’lik bölümünün 2026 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor.
Bakmadan Geçme

