Patnos'ta kar gelmedi, meralar açık kaldı
Ağrı'nın Patnos ilçesinde bu yıl beklenen yoğun kar yağışının görülmemesi, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara kış aylarında da meralarda otlatma imkânı sağladı.
Ağrı’nın Patnos ilçesinde bu yıl kış mevsiminin beklenenden daha ılıman geçmesi, hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar için önemli bir avantaj oluşturdu. Önceki yıllarda yoğun kar yağışı ve sert soğuklar nedeniyle uzun süre ahırlarda kalan hayvanlar, bu yıl meralarda otlatılmaya devam ediliyor. Özellikle Patnos’a bağlı Aşağı Göçmez köyünde yaşayan besiciler, kar örtüsünün oluşmamasını fırsata çevirerek hayvanlarını geniş alanlarda otlatma imkânı buldu.
Bölgede kış aylarında genellikle kalın kar tabakası ve dondurucu soğuklar etkili olurken, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte meralar açık kaldı. Köy sakinleri, önceki yıllarda bu dönemde hayvanlarını tamamen ahırlara almak zorunda kaldıklarını, ancak bu yıl meraların kullanılabilir durumda olduğunu ifade etti. Bu durum, hayvanların doğal ortamda daha rahat beslenmesine olanak sağladı.
Besiciler, hayvanların kış aylarında merada otlatılmasının hem hayvan sağlığı hem de verim açısından olumlu etkiler oluşturduğunu belirtiyor. Açık alanlarda otlayan hayvanların daha hareketli olduğu ve beslenme kalitesinin arttığı ifade edilirken, bunun süt ve et verimine de olumlu yansıdığı dile getiriliyor. Aynı zamanda meraların aktif kullanılması, besicilerin hazır yem kullanımını azaltarak ekonomik açıdan da rahatlama sağladı.
Bakmadan Geçme