Paris mahzenlerinde bile saklanan Muş üzümü artık yok oluyor

Paris mahzenlerinde bile saklanan Muş üzümü artık yok oluyor
Muş'un zengin bağcılık tarihi, geçmişten günümüze kadar önemli bir gelir kaynağı olurken, zamanla yok olmaya yüz tutmuş vaziyette.

Yapılan araştırmalara göre 1800 ile 1900 yıllarının başlarına kadar Muş, bağcılık faaliyetleriyle dikkat çekmiş ve bu dönemde 24.000'e yakın bağ bulunduğu belirlenmiştir. Bu bağlarda yetiştirilen Muş üzümü, bölgenin kendine özgü ve değerli bir tarım ürünü olarak tanınmıştır.

Muş'un bağcılık mirasının izlerinin Vartinis, Arak, Mongok, İncebeli Mehmetcan, Kale, Pamukluk ve Çiriş gibi önemli bağlarla sürdürüldüğünü söyleyen yöre sakinleri, “Günümüzde Mongok, İncebel ve Mehmetcan bağları hala faal durumdayken, diğer bağlar zamanla yok olmuş veya yok olmaya başlamıştır. Ayrıca Muş'ta yetiştirilen üzümler; sinciri, danagözü, yazbeyazı, güzbeyazı, kaşmer gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bu üzümler, ince kabuklu, sulu, çok şekerli ve hafif eşkinsim özellikleriyle dikkat çeker. Üzümlerden elde edilen şaraplar, tarihi Paris mahzenlerinde dahi saklanmış ve tanınmıştır. Muş üzümünün ve bağcılık geleneğinin yaşatılması için atılacak adımların desteklenmesi gerekmektedir” dediler.

Kaynak:Melek Allioğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.