Palandöken, yapay zeka ile yönetilen kayak merkezi modeline dönüşüyor
Palandöken Kayak Merkezi, pist yönetiminden çığ analizine kadar birçok alanda yapay zeka teknolojileri kullanarak dijitalleşiyor.
Erzurum’daki Palandöken Kayak Merkezi, çığ analizinden pist yönetimine kadar birçok alanda yapay zeka destekli teknolojiler kullanarak, dünyada örnek gösterilebilecek bir kayak tesisi olma yolunda ilerliyor. Özellikle son iki sezonda devreye alınan otomasyon sistemleri, kayak merkezlerinde dijital dönüşüm adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
55 ayrı pistin bulunduğu ve uzunlukları 1 ila 14 kilometre arasında değişen Palandöken’de, pistlerin açılıp kapanma süreçlerinden kar kalınlığı ölçümlerine, gece aydınlatmalarından çığ risk analizlerine kadar birçok sistemde yapay zeka teknolojilerinden faydalanılıyor. Yüksek çözünürlüklü kameralarla kar miktarını izleyen sistemler, yapay zeka sayesinde ihtiyaç duyulan bölgelere kar takviyesi yapılmasını sağlıyor. Bu şekilde pistlerde daha dengeli ve güvenli bir zemin oluşturuluyor.
Palandöken'de ilk kez bu sezon uygulanan iklim değerlendirme modülleriyle, sahadaki farklı koşullar detaylı şekilde analiz ediliyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Ejder3200 AŞ’nin Genel Müdürü Selim Bağrıyanık, yapay zekanın kullanım alanlarının genişletildiğini belirterek şunları söyledi:
“Sahanın gerçek koşullarını ve farklı lokasyonlarını, pistteki yeni kar miktarını, nem koşullarını, rüzgarı, sıcaklığı algılayan ve buna göre de belli talimatları birimlere gönderen bir yapay zeka modeli gerçekleştirdik. Eskiden pist açma-kapama işlemleri manuel olarak yapılırken, artık bu kararlar otomatik olarak sistem üzerinden alınıyor.”
Bağrıyanık, özellikle çığ analizinde kullanılan teknolojinin önemine dikkat çekerek, kar katmanlarının ultrasonik sensörlerle incelendiğini ve her katmandaki yoğunluğun tespit edilerek olası çığ risklerinin sistem tarafından günlük olarak raporlandığını söyledi. Bu sayede güvenlik kararları anlık verilerek önlemler hızla uygulanabiliyor.
Ayrıca kar ezme otomasyonlarının da bu sezon test edildiğini belirten Bağrıyanık, önümüzdeki sezonda kar dolgusu ve pist hazırlıklarının da tamamen otomatik yapılacağını kaydetti.
“Tamamen insan müdahalesinin kapalı olacağı, insanın yalnızca kontrol edeceği bir çatı yazılım çok yakında hayata geçecek. Önümüzdeki yıl da farklı projelerle beraber tamamen yapay zekayla yönetilebilecek bir kayak merkezini ortaya koyacağız,” diyen Bağrıyanık, bu dönüşümle Palandöken’in yeni bir model oluşturacağını vurguladı.
Üniversitelerle iş birliği içinde yürütülen AR-GE çalışmalarının da sistemin gelişmesine katkı sağladığını ifade eden Bağrıyanık, projelerin nihai hedefinin Palandöken’i, dünyada “yapay zeka ile yönetilen kayak merkezi” olarak tanıtmak olduğunu söyledi.
“Kayak merkezlerinde teknoloji kullanımı hâlâ oldukça düşük. Bu alandaki eksikliği fırsata çevirerek örnek bir sistem kuruyoruz,” diye konuştu.
Bakmadan Geçme





