• Haberler
  • Ekonomi
  • Otomobilde haksız kazanç sağlayanlara ağır yaptırımlar geliyor

Otomobilde haksız kazanç sağlayanlara ağır yaptırımlar geliyor

Ticaret Bakanlığı, yeni ÖTV düzenlemelerinin ardından otomobil fiyatlarındaki değişimleri yakından izliyor.

Ticaret Bakanlığı, yeni özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının yürürlüğe girmesinin ardından otomobil fiyatlarında meydana gelen değişimleri sıkı şekilde takip etmeye başladığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, motorlu kara taşıtı ticaretinin ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının korunması amacıyla yapılan düzenlemeler, denetimler ve önleyici tedbirler kararlılıkla sürdürülecektir."

Açıklamada, yeni ÖTV oranlarının ardından sektörde fiyat değişimlerinin Bakanlık tarafından yakından izlendiği vurgulandı. "Manipülatif fiyat artışları, kural dışı satışlar ve piyasayı bozucu faaliyetlerde bulunan kişi ya da kuruluşlara karşı titiz incelemeler yürütülmektedir. Tespit edilen aykırılıklara idari para cezaları uygulanmakta, gerektiğinde daha ağır yaptırımlar devreye alınmaktadır" denildi.

Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin yalnızca yetki belgesi sahibi işletmeler tarafından yapılabileceğini hatırlattı. Bir takvim yılı içinde üçten fazla taşıt satışının ticari faaliyet olarak değerlendirildiğini anımsatan açıklamada, yetki belgesiz faaliyet gösteren kişi ve firmalara ciddi yaptırımlar uygulandığı ifade edildi. Bu kapsamda 220 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 103 milyon lira idari para cezası kesildiği bildirildi. Ayrıca vatandaşların e-Devlet üzerinden erişebildiği ihbar modülü sayesinde yetki belgesiz satışların şikayet edilebileceği kaydedildi.

Pandemi sürecinde görülen manipülatif fiyat hareketleri ve stokçuluk faaliyetlerine karşı uygulanan "6 ay 6 bin kilometre" satış kısıtlaması ve ilan fiyat kısıtlamalarının da etkili olduğu belirtildi. Bakanlık, bu düzenlemeleri ihlal eden 131 yetkili bayi ve galericiye 52 milyon 462 bin lira, ilan kısıtlamasını ihlal eden 476 kişi ve kuruluşa ise 95 milyon 668 bin lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Vatandaşların araç alımlarında mağduriyet yaşamasına yol açan uygulamalar nedeniyle 31 yetkili bayinin yetki belgesi iptal edilerek bir yıl süreyle ikinci el araç ticareti yapmaları yasaklandı.

Açıklamada, Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle yürürlüğe konan Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde ikinci el taşıt satışlarının güvenli şekilde yapılmasının sağlandığı ve dolandırıcılık risklerinin ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı ayrıca Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) devreye alındığını hatırlattı. Açıklamada, "Bu sistem ile kimlik doğrulaması yapmayan kişilerin ilan vermesi engellenmiştir. Artık yalnızca aracın sahibi, ikinci derece yakınları, eşi veya yetki belgeli işletmeler ilan açabilecektir. Yetkilendirme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın menfaatlerini koruyan tüm denetim ve düzenlemeler aynı kararlılıkla sürecektir" ifadeleri kullanıldı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme