Otomobil piyasasına sert tedbirler geliyor

Otomobil  piyasasına sert tedbirler geliyor
Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemelerle birlikte, bayilere araç tahsisinden sonra fiyat artışı yapılamayacak ve ön ödemede yüzde 10 sınırı getirilecek.

Ticaret Bakanlığı'nın yönetmelik taslağına göre, araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıta ilişkin vergilerin ödendiği andan itibaren fiyat değişikliği yapamayacak. Ayrıca, galeriler alıcıya vergisi ödenen taşıtı 15 gün içinde teslim edecek.

Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt tahsis edilinceye kadar, bayi tarafından ücretsiz ikame taşıt verilecek. Taşıt satışında alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek.

Taslakla yabancı markaların Türkiye'deki satış ve dağıtımını yapan distribütörlere de önemli yükümlülükler getiriliyor. Distribütörler, fiyat değişimlerini 3 gün önceden bayilere bildirmek zorunda olacak ve fatura tarihinden sonra zam yapamayacaklar.

Araç satışlarında, bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunmak yasaklanacak. Distribütörler, bir bayiyi bir ay içinde son üç yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlayamayacaklar.

Yönetmelik taslağı, ikinci elde toplu araç alım satımına yönelik elektronik ortamdaki ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde yapılabilmesini sağlayacak düzenlemeleri de içeriyor. İnternet ortamında ikinci el araç değerlemesi yapan işletmeler, belirlenen kurallara göre ön değerleme yapacaklar ve tekliflerini belirli bir standartta sunacaklar.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.