Otomobil piyasası Temmuz ayını bekliyor: Zam yolda

Otomobil piyasası Temmuz ayını bekliyor: Zam yolda
Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerden sonra diğer yakıt türlerine de ek vergi getirilmesine yönelik tartışmalar sürüyor.

8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yüzde 50 gümrük vergisi nedeniyle otomobil satış fiyatlarında ortalama yüzde 40 düzeyinde artış olacağı öne sürülüyor.

Vergi Artışı ve Pazar Etkisi

Bu vergi artışı, Türkiye'de otomobil pazarını önemli ölçüde etkileyecek. En çok etkilenecek markalardan biri olan Chery, Türkiye’de üretim olanaklarını araştırdığını açıkladı. Chery'nin Türkiye Başkanı Si Fenghuo, hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyduklarını ve Türkiye'de üretim yapma olasılığını değerlendirdiklerini belirtti. Fenghuo, ilgili bakanlıklarla beraber fabrika inşası ve üretim fizibilite analizlerine yoğunlaştıklarını ifade etti.

Sektör Temsilcilerinin Görüşleri

MG’nin Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin de benzer şekilde MG’nin Avrupa’daki ilk üretim tesisini Türkiye’de kurmayı hedeflediklerini söyledi. Dağtekin, vergi artışının beklenenden daha önce ve sert gerçekleştiğini, ancak ekonomi ve ticaret yönetimlerinin kendilerini koruma adına bu tür tedbirler aldığını belirtti.

Fiyat Artışı Tahminleri

Vergi sonrası, fiyatı 1 milyon 328 bin TL olan Chery Omoda 5 Comfort’ın fiyatının yaklaşık 1 milyon 860 bin TL’ye, MG HS Comfort 1.5T-GDI’ın 1 milyon 629 bin TL olan fiyatının ise yaklaşık 2 milyon 280 bin TL’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Markaların verebileceği destek miktarına göre bu fiyatlar biraz aşağı çekilebilse de rekabet gücünün önemli ölçüde azalacağı düşünülüyor.

Ek Vergi Kararının Ardından

Vergi artışının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin gezisinden sonra açıklanması dikkat çekti. Sektörden bir yönetici, bu vergi artışının beklenen etkiyi yapmazsa benzinli ve hibrit araçlara da benzer düzenlemelerin gelebileceğini belirtti. Elektrikli otomobillere uygulanan, yedi bölgede 20 servisin distribütöre ait olma zorunluluğu gibi yönetmeliklerin benzinli ve hibrit araçlar için de geçerli olabileceğini ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.