NASA'nın Ay takviminde yeni plan ne?

ABD'nin uzay ajansı NASA, Ay'a dönüş hedefinin merkezinde yer alan Artemis programında takvim değişikliğine gitti.

Yapılan açıklamada, Florida’daki fırlatma sahasında beklenen aşırı soğuk hava koşulları nedeniyle astronotların uzaya gönderilmesinin ertelendiği bildirildi. Yeni plana göre mürettebatlı fırlatılışın en erken 8 Şubat’ta gerçekleştirilebileceği belirtildi.

NASA’dan yapılan bilgilendirmede, erteleme kararının Kennedy Uzay Merkezi’ndeki dondurucu soğuk riskleri nedeniyle alındığı ifade edildi. Aynı kapsamda, Ay roketine yönelik yakıt ikmal testinin de hava koşullarına bağlı olarak 2 Şubat tarihine kaydırıldığı aktarıldı. Yetkililer, güvenlik standartlarının program takviminden daha öncelikli olduğunun altını çizdi.

Açıklamada ayrıca, mürettebatlı ilk Artemis Ay görevinin bu ertelemeyle birlikte NASA’ya şubat ayında yalnızca üç günlük bir fırlatma penceresi bıraktığı bilgisi paylaşıldı. Bu sürede fırlatılışın gerçekleşmemesi halinde görevin mart ayına sarkabileceği kaydedildi. Artemis kapsamında dört astronotun Ay’ın etrafında dolaştırılarak Dünya’ya geri getirilmesi planlanıyor.

Artemis ekibinde biri Kanadalı olmak üzere üçü ABD vatandaşı dört astronot bulunuyor. Astronotların, görev öncesi sağlık ve güvenlik prosedürleri kapsamında Texas’taki Houston NASA merkezinde karantinada kalmaya devam ettiği bildirildi.

NASA, Ay’a mürettebatlı son yolculuğunu 1972 yılında Apollo 17 göreviyle gerçekleştirmişti. Bu tarihten sonra Ay keşif programına uzun süre ara veren ajans, Artemis programıyla birlikte hem Ay’a dönüşü hem de ilerleyen yıllarda Mars’a yapılacak insanlı görevler için altyapı oluşturmayı hedefliyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme