Naci Görür Ağrı Patnos depremini değerlendirdi
Patnos'ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının Süphan Fayı üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
Haberin Özeti
- • Ağrı Patnos'ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremi Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının Süphan Fayı üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
- • Görür, sığ odaklı ve doğrultu atımlı depremin, Doğu Anadolu'daki aktif kuzey-güney yönlü sıkışma rejiminin beklenen bir sonucu olduğunu belirtti.
- • Deprem sonrası Patnos ve çevre ilçelerde kısa süreli panik yaşanırken, ilk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı meydana gelmedi.
Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Dizginkale bölgesinde meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem, bölgede kısa süreli paniğe neden olurken, sarsıntıya ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme yer bilimci Naci Görür’den geldi. Depremin ardından yaptığı teknik analizle bölgedeki fay hatlarına işaret eden Görür, sarsıntının Süphan Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Depremin sığ odaklı olması nedeniyle yüzeyde daha güçlü hissedildiğini ifade eden Görür, Patnos ve çevresindeki tektonik yapının aktif olduğunu vurguladı. Bölgedeki hareketliliğin kuzey-güney yönlü sıkışma rejimiyle bağlantılı olduğunu dile getiren uzman isim, bu tür orta büyüklükteki depremlerin söz konusu jeolojik yapı içinde beklenen gelişmeler arasında yer aldığını kaydetti.
Görür’ün değerlendirmesine göre deprem, Süphan Dağı çevresindeki karmaşık fay sisteminin bir parçası olarak meydana geldi. Sarsıntının, literatürde yer alan Süphan Fayı ile henüz isimlendirilmemiş bir fay hattı arasında gerçekleşmiş olabileceği ifade edildi. Bu durumun, bölgedeki yerel fayların zaman zaman kırılma üretebileceğini ortaya koyduğu belirtildi.
“Doğrultu atımlı ve sıkışma kaynaklı”
Depremin oluş mekanizmasına ilişkin de teknik bilgiler paylaşan Görür, sarsıntının doğrultu atımlı bir karakter taşıyabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde kuzey-güney yönlü sıkışma etkisi altında olduğunu hatırlatan Görür, depremin bu tektonik baskının bir sonucu olarak geliştiğini değerlendirdi.
Depremin ardından Patnos başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde hissedilen sarsıntı nedeniyle vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı ve açık alanlara yöneldi. İlk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.
Bakmadan Geçme