Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

Ülkemizin dört bir yanı köklü geçmişimizi ve daha önce ev sahipliği yaptığımız medeniyetleri yansıtan müzelerle dolu. Neredeyse her bir şehirde geçmişe ışık tutan, daha önce bu topraklarda yaşamış uygarlıkları anlamamızı sağlayan bir müze var. Bu müzeler görülecek eserlerle, geçmiş devirlerdeki yaşamı anlayabileceğimiz objelerle ve öğretici detaylarla bezeli. Eğer sen de ülkemizdeki müzeleri keşfetmeye karar verdiysen ve mutlaka görmen gereken müzeleri merak ediyorsan doğru yerdesin. Çünkü bugün hazırladığım içerikte ülkemizde mutlaka görmen gereken 30 müzeyi araştırdım.

Farklı şehirlerden önerilere yer verdiğim listemdeki müzeleri ziyaret edersen hem yeni bilgiler öğrenecek hem de çok keyifli vakit geçireceksin.

1. Gaziantep Zeugma Müzesi
Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

Yalnızca sanat tarihçilerinin ve arkeologların değil geçmişe ilgi duyan herkesin görmesi gereken en önemli müzelerden Gaziantep Zeugma Müzesi, şehri ziyaret etmek için başlı başına bir sebep sayılabilecek kadar dolu bir içeriğe sahip. Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olmasıyla öne çıkan Zeugma Müzesi, içindeki üstün bir sanat zevkini yansıtan eserler ile öne çıkıyor. Geç Antik Dönem kiliselerinden, erken Süryani ve Hristiyan ikonografisinden izler yansıtması bu müzeyi çekici kılan diğer detaylar.

Zeugma Müzesi’nde göreceğin tek şey 2.500 metrekarelik bir alan kaplayan ve o günün sanat anlayışının en üst örneği olan mozaikler değil. Müzede Roma Dönemi’ne ait heykeller, çeşmeler ve sütunlar da seni bekleyenlerden.

Ülkemizin en ünlü müzelerini gezmeye karar verdiysen listene Gaziantep Zeugma Müzesi’ni de ekleyebilirsin. Burayı ziyaret ettiğinde Çingene Kızı mozaiğini, Okeanos ve Tethys mozaiğini, Akratos ve Euphrosine mozaiğini mutlaka görmelisin.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
Açık olduğu saatler

Her gün 08.30 - 18.30

2. Ankara Etnografya Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Kurtuluş Savaşı’nda cuma namazlarının kılındığı Namazgah Tepesi üzerinde konumlanmış Ankara Etnografya Müzesi, başlangıçta arkeoloji müzesi olarak açılacakken sonrasında Resim Heykel Müzesi olunmasına karar verilmiş bir müze. Açılış töreninden sonra ise müze bugünkü halini almış.

Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir binada hizmet veren müzede Selçuklu Devri’nden günümüze dek Türk sanatındaki değişim ve dönüşümü gözler önüne seren eserler sergileniyor. Anadolu’nun çeşitli noktalarından halkların yerel giysileri, takunya gibi aksesuarları, bohça gibi kişisel eşyalar, tülbent gibi kadınların kullandığı aksesuarlar müzedeyken görebileceklerinden.

Halıcılık ile ilgili örnekler, Türklerin maden sanatındaki başarısını yansıtan güğüm, leğen, sini gibi ev eşyaları, Osmanlı Devri’nden kalma yaylar, oklar ve Kütahya porselenleri müzede seni bekleyen ve dolu dolu vakit geçirmeni sağlayacak diğer eserler.

Eğer geçmişinle ilgili detayları öğrenerek bugününü anlamlandırmak istersen sen de Ankara Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsin.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
Açık olduğu saatler

Her gün 08.30 - 18.30

3. Hatay Arkeoloji Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

Hititlerin başkenti Hattuşa’nın yakınlarında konumlanmış olan Boğazköy Müzesi, Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alıyor. Hattuşa kazılarında ortaya çıkan tabletlerin, mühürlerin, günlük yaşam eşyalarının ve kabartmaların sergilendiği müze, Anadolu’nun eski uygarlıklarından biri olan Hititlerin izlerini gözler önüne seriyor. Hitit yazıları ve çivi yazılı tabletler, müzede en dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Çorum Boğazköy Müzesi, modern sergileme teknikleri ve bilgilendirici panolarıyla Hitit uygarlığının sadece arkeolojik mirasını değil, kültürel yapısını da yakından inceleme ve anlama imkânı sunuyor. Sen de tarih ve arkeoloji meraklıları arasında yer alıyorsan, Boğazköy Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisin.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
Açık olduğu saatler

Salı günleri 08.00 - 18.45
Diğer günler 08.00 - 18.30

4. Mevlana Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

1926 yılından beri faaliyet gösteren ve Mevlana Türbesi ismiyle de bilinen Mevlana Müzesi, Konya’ya yolun düşerse görmen gereken tasavvuf açısından önem arz eden bir müze. Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı kabul edilen müzede müritlerin kabirleri bulunuyor ve eşyaları sergileniyor. Bahçesi ile birlikte 6.500 m²’lik bir alana sahip müze, Gül Bahçesi ismi verilen kısımlarla birlikte toplamda 18.000 m² alana sahip. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması sayesinde bugüne dek en iyi şekilde korunmuş müze, ücretsiz olmadan önce Kültür Bakanlığı’na en çok gelir getiren ikinci müze olmasıyla da biliniyor.

Tasavvuf alanında tüm dünyada kabul görmüş Mevlana ile ilgili merak edilen soru işaretlerine cevap bulabileceğin Mevlana Müzesi, görmen gereken müzeler listende yer almalı.

Giriş ücreti
Ücretsiz.
Açık olduğu saatler

Her gün 09.00 - 18.30

5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

Ankara Altındağ’da konumlanmış Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kökeni Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921 yılındaki bir isteğine dayanıyor. Başlangıçta 1921 yılında Eti Müzesi ismiyle küçük bir alanda açılan müzenin bugünkü yerine taşınması ve bugünkü ismini alması 1968 yılına dayanıyor.

Tarih öncesi çağlardan başlayıp bugüne kadar Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerden eserlerin kronolojik olarak sıralandığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bu özelliği sayesinde dünyanın sayılı müzelerinden biri kabul ediliyor. Müze ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer bilgi de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 1997 tarihinde 68 müze arasında 1. seçilerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü alması.

Geçmişte yalnızca Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde şu an farklı dönemler ve medeniyetlerden dolu dolu bir içerik seni bekliyor.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
Açık olduğu saatler

Her gün 08.30 - 19.15

6. Selçuk Efes Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

İzmir’in Selçuk ilçesinde konumlanmış Selçuk Efes Müzesi, Efes kazılarında çıkarılmış buluntuların sergilendiği müze. İzmir şehir merkezine 1 saatlik uzaklıkta konumlanmış müze, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti’nin hemen yanında.

64 binden fazla eserin sergilendiği müzede Miken, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda kalıntıyı görebilirsin. 2012 yılında kapanıp 2014’te tekrar açılan Selçuk Efes Müzesi, günümüzde yılın her günü ziyaret edilebiliyor.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
Açık olduğu saatler

Her gün 08.30 - 18.30

7. Göreme Açık Hava Müzesi

Müze tutkunları için görülmesi gereken 30 müze

6 Aralık 1985’ten beri doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir müze. M.S. 4. yüzyıldan 13.yüzyıla kadar yoğun bir manastır hayatının yaşandığı ve o hayatın izlerini bugüne taşıyan açık hava müzesinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekanları gezin esnasında görebileceklerinden.

Göreme Açık Hava Müzesi, manastır eğitimin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Buradaki kiliselerde Hristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılmış geometrik şekiller görülebilir. Kiliselerde yer verilmiş fresklerde ise Hz. İsa’nın hayatından kesitler sunuluyor. Bu açık hava müzesine gitmişken Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi, Elmalı Kilise, Tokalı Kilise, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise ve Çarıklı Kilise’yi gezebilirsin.

Giriş ücreti
MüzeKart geçerli.
20 Euro
Açık olduğu saatler

Her gün 08.00 - 19.30

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme