- Haberler
- Muş
- Muş Alparslan Üniversitesi TBMYO'da Biyomedikal Elektronikte Modelleme ve Simülasyon Teknikleri Semineri Düzenlendi
Muş Alparslan Üniversitesi TBMYO'da Biyomedikal Elektronikte Modelleme ve Simülasyon Teknikleri Semineri Düzenlendi
Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü tarafından Biyomedikal Elektronikte Modelleme ve Simülasyon Teknikleri konulu seminer gerçekleştirildi.
Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Elektronik ve Otomasyon Bölümü tarafından “Biyomedikal Elektronikte Modelleme ve Simülasyon Teknikleri” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminere TBMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Şevgin, bölüm başkanları, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Seminerin konuşmacısı olarak TBMYO Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Enver Salkım yer aldı. Doç. Dr. Salkım sunumunda, biyomedikal elektronikte modelleme ve simülasyonun, insan vücudunun biyolojik sistemleri ile bu sistemlerle etkileşimde bulunan elektronik cihazların matematiksel ve sayısal yöntemlerle temsilini amaçlayan disiplinler arası bir alan olduğunu belirtti.
Bu yaklaşımın; biyolojik olayların daha iyi anlaşılması, tıbbi cihazların daha etkin tasarlanması ve klinik uygulamalarda kullanılacak sistemlerin doğruluğunun artırılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Salkım, insan vücuduyla etkileşimde olan elektronik sistemlerin önce matematiksel olarak modellenip, ardından bilgisayar ortamında test edildiğini ifade etti.
Modelleme sürecinin, kalp, sinir hücreleri ve kas dokusu gibi biyolojik yapıların davranışlarını tanımlayan matematiksel – çoğunlukla diferansiyel – denklemlerle başladığını belirten Salkım, bu denklemlerin simülasyon aşamasında bilgisayar ortamında çözülerek sistemin zaman içerisindeki tepkilerinin analiz edildiğini söyledi.
Seminerin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Enver Salkım’a teşekkür eden TBMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Şevgin, seminerin hem öğrenciler hem de akademik personel açısından oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Şevgin ayrıca, bu tür etkinliklerin bilimsel gelişim ve uygulamalı eğitim açısından önemine dikkat çekerek, katkı sunan tüm katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakmadan Geçme




