Mesafeli alışverişte iade masrafı artık kimden?

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre, tüketicilerin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde ürün iade kargo bedelinin satıcı ya da sağlayıcı tarafından karşılanması uygulaması sürdürülecek.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede, söz konusu değişikliğin 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yer alan yönetmeliğe dayandığı hatırlatıldı. Bu yönetmelikte, iade kargo ücretlerinin hangi tarafça karşılanacağına ilişkin kararın önceden belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştı. Ancak tüketici lehine yeni düzenlemeyle birlikte, satıcının bu bedeli karşılaması uygulaması korunmuş oldu.

Süreç, 4 Eylül 2024’te gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyi’nde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlık değerlendirmeleri sonucunda netleşti. Bakanlık, tüketicinin ekonomik haklarını koruma hedefi doğrultusunda mevcut uygulamanın sürdürülmesine karar verildiğini belirtti. Yapılan değişiklikle birlikte tüketici lehine önemli bir adım daha atılmış oldu.

Ayrıca, elektronik ürünlerdeki cayma hakkına dair önceki kısıtlamalar da yeniden değerlendirildi. Tüketicilerin sıklıkla satın aldığı cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi ürünler için cayma hakkının kaldırılmasına yönelik daha önce alınan karar geri çekildi. Böylece, bu ürünler tekrar cayma hakkı kapsamına alındı ve tüketicilerin mesafeli satışlarda daha güvenli alışveriş yapmaları için yasal koruma artırıldı.

Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer yenilik ise ön bilgilendirme formuna yönelik düzenleme oldu. Tüketicilerin, sözleşme kurulmadan önce uyuşmazlık durumlarında hangi mercilere başvurabileceklerine dair bilgilendirilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, belirli parasal sınırlar dahilinde tüketici mahkemelerine başvurulmadan önce arabulucuya gidilmesi gerektiği bilgisi, artık ön bilgilendirme formlarında yer alacak.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumaya yönelik mevzuat çalışmalarına titizlikle devam edeceğini vurgularken, yeni düzenlemelerin 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme