Meningokok hastalığı neden bebeklerde daha ağır geçiyor?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı’na konuşan Aydın, bu enfeksiyonların her yaş grubunu etkileyebildiğini ancak 1 yaş altı bebeklerde ağır seyrettiğini belirtti.
“Meningokok bakterisi sadece menenjit yapmıyor” diyen Aydın, “Hasta, ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi bulgularla başvurabiliyor ama bazen odağı olmayan ateş veya döküntülerle de karşımıza çıkabiliyor. Bu grup hastalarda hastalık daha hızlı ilerleyebiliyor ve gözden kaçabiliyor” şeklinde konuştu.
Aydın, özellikle influenza sezonlarının ardından bu enfeksiyonların görülme sıklığında artış yaşandığını ifade ederek, “Bu yıl influenza dönemi yaza sarktığı için meningokok enfeksiyonlarının görülme zamanı da kaydı. Her sene bu mevsimlerde vakalarla karşılaşıyoruz” dedi.
Bu enfeksiyonların ölümcül olabileceğine dikkat çeken Aydın, salgın düzeyinde bir artış yaşanmadığını ancak vaka sayılarında hafif bir artış olduğunu dile getirdi: “Bu yıl salgından söz edemeyiz ama hafif bir artış söz konusu.”
Özellikle 1 yaş altı bebeklerin ve ergenlik çağındaki gençlerin hastalığa karşı daha hassas olduğunu söyleyen Aydın, “Her yaş grubunu etkileyebiliyor ama özellikle 1 yaş altında ağır seyredebiliyor. O yüzden bu yaş grubu bizim için hassas dönem oluyor. Ergenlik döneminde de vaka sayılarında artış görülebiliyor” dedi.
Meningokok hastalıklarından korunmanın en etkili yollarından birinin aşı olduğunu vurgulayan Aydın, Türkiye’de bu aşıların ulusal takvimde yer almadığını ancak özel olarak temin edilebildiğini söyledi: “İki farklı meningokok aşısı var. Bazen ikisini birlikte reçetelediğimizde ‘bir tanesi yeter’ gibi geri dönüşler alıyoruz ama ikisinin de yapılması gerekiyor. Her ikisi de farklı türleri kapsıyor.”
Toplumun büyük kısmı aşılandığında vaka oranlarında ciddi düşüş yaşandığını belirten Aydın, “Bunu diğer aşılarımızda da görüyoruz. Aşılanan çocuklar hem kendilerini hem çevresini koruyabiliyor. Bu yüzden gönül ister ki meningokok aşıları da ulusal aşı takvimine girsin” diye konuştu.
Meningokok enfeksiyonlarının solunum yolu, tükürük ve damlacık yoluyla bulaştığını kaydeden Aydın, “Kreş, okul, yemekhane gibi ortamlarda bulaş riski yüksek. Enfeksiyon tespit edildiğinde temaslılara koruyucu antibiyotik tedavisi uyguluyoruz” dedi.
Aileleri de uyaran Aydın, çocukların doğumdan itibaren düzenli olarak aile sağlığı merkezlerinde takip edildiğini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı: “Hekimlerinin önerilerini dikkate alsınlar. Ulusal aşı takvimindeki hiçbir aşıyı aksatmasınlar. Özel aşılar konusunda da bilgi edinmekten çekinmesinler. Maddi imkânları elveriyorsa meningokok aşılarını da mutlaka yaptırsınlar.”
Bakmadan Geçme




