Mecliste kesintisiz bütçe görüşmeleri başlıyor

TBMM Genel Kurulu, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi için yarından itibaren aralıksız 14 gün sürecek yoğun bir mesaiye giriyor.

TBMM Genel Kurulu, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmelerine yarın başlayarak tam 14 gün boyunca kesintisiz bir çalışma sürdürecek. Genel Kurul, bütçenin ilk günü ile son gününde saat 12.00’de, diğer günlerde ise saat 11.00’de toplanacak. Aralıksız işleyecek bu takvim kapsamında, bütçe ve kesin hesap görüşmeleri dokuz ayrı turda değerlendirilecek. Yoğun görüşme trafiği nedeniyle 8–21 Aralık tarihlerinde TBMM’ye, görevlilerin dışında ziyaretçi ve araç girişine izin verilmeyecek.

Bütçenin tümü üzerindeki ilk genel görüşmeler yarın yapılacak. Ardından kamu kurum ve kuruluşlarının bütçeleri, belirlenen takvim çerçevesinde tek tek ele alınacak. Buna göre 9 Aralık Salı günü Adalet Bakanlığı’ndan Anayasa Mahkemesi’ne, Yargıtay’dan Danıştay’a ve Türk Akreditasyon Kurumu’na kadar geniş bir yelpazedeki kurumların bütçeleri tartışılacak. Bu toplantılarda ayrıca Hakimler ve Savcılar Kurulu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu gibi yapılar da Genel Kurul gündeminde yer alacak.

10 Aralık Çarşamba günü ulaştırma, ticaret ve iletişim alanındaki kurumların bütçeleri masada olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi kritik kurumların bütçeleri detaylı şekilde ele alınacak.

11 Aralık Perşembe günü savunma, teknoloji ve kalkınma alanlarına ayrılan ödenekler tartışılacak. Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Uzay Ajansı ve bölgesel kalkınma idarelerinin bütçeleri görüşülecek.

12 Aralık Cuma gününde ise kültür, sanat ve yurtdışı diplomatik topluluklarla ilgili kurumlar gündeme gelecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TİKA, YTB, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile RTÜK’ün de aralarında bulunduğu birçok kurumun bütçesi tartışılacak.

13 Aralık Cumartesi günü sağlık ve enerji başlıkları öne çıkarken Sağlık Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanı sıra Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Nükleer Düzenleme Kurumu bütçe görüşmelerinin merkezinde yer alacak.

14 Aralık Pazar günü eğitim ve yükseköğretim kurumları gündeme gelecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, ÖSYM, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile 127 üniversitenin bütçesi ele alınacak.

15 Aralık Pazartesi, iç güvenlik ve mali yönetim alanlarının en yoğun günü olacak. İçişleri Bakanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Jandarma Genel Komutanlığı’na kadar çok sayıda kurumun bütçeleri değerlendirilecek.

16 Aralık Salı günü çevre, şehircilik ve tarım başlıkları gündeme gelirken; Tapu ve Kadastro, Meteoroloji, Devlet Su İşleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar gibi kurumların bütçeleri görüşülecek.

17 Aralık Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri masaya yatırılacak. Milli İstihbarat Teşkilatı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı da bu kapsamda ele alınacak.

18 Aralık’ta bütçe teklifinin ilk sekiz maddesi, 19 Aralık’ta ise yedi maddesi oylanacak. 20 Aralık Cumartesi günü 2024 Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin oylanmamış maddeleri tamamlanacak.

Bu yılın bütçe maratonu, 21 Aralık Pazar günü bütçenin tümü üzerine yapılacak son konuşmalar ve ardından gerçekleştirilecek oylama ile resmen sona erecek.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme