• Haberler
  • Ekonomi
  • Kuyumcuların önerisi: Yastık altı altınlar altınbank ile sisteme dahil edilsin

Kuyumcuların önerisi: Yastık altı altınlar altınbank ile sisteme dahil edilsin

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye'de yastık altı altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması adına kapsamlı açıklamalarda bulundu.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye’de yastık altı altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması adına kapsamlı açıklamalarda bulundu. Atayık, Türkiye’de yaklaşık 5 bin ton yastık altı altın olduğunu ve bunun parasal karşılığının altının kilogram fiyatı üzerinden 500 milyar doları aştığını ifade etti.

Dünya Altın Konseyi başta olmak üzere çeşitli kaynaklara dayanan tahminlerin 5 bin ile 7 bin ton arasında değiştiğini belirten Atayık, bu miktarın bir kısmının insanların manevi değeri olan takıları içerdiği ve piyasaya kazandırılmasının kolay olmadığını da sözlerine ekledi.

Atayık, "Türkiye'de 20 milyonun üzerinde hane var. Ortalama dağılım düşünüldüğünde 5 bin tonluk yastık altı birikim oldukça gerçekçi. Bu büyüklük, ekonomimiz için büyük bir potansiyel barındırıyor,” dedi.

Kuyumculuk sektörünün ithalata bağımlı olduğunu hatırlatan Atayık, ithal edilen altının yalnızca yüzde 40-50’sinin sektörde kullanıldığını, bu oranın da yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülerek ülke ihracatına önemli katkı sağladığını aktardı.

2023 yılında Türkiye'de 35,5 ton, 2024’te ise 32,2 ton altın üretildiğini söyleyen Atayık, hurda altın dönüşümünün ve yurt içi üretimin artırılmasıyla ithalatın azalabileceğini, böylece döviz çıkışının da önüne geçileceğini ifade etti.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla geçmişte kuyumcuların sürece dahil edildiği projeler hayata geçirildiğini hatırlatan Atayık, bankaların bu konuda yeterli uzmanlık ve yaygınlıkta personel bulunduramadığını, vatandaşların ise güvendikleri kuyumcular üzerinden işlem yapmayı tercih ettiklerini belirtti.

Bu kapsamda, İKO olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na “Yastık altı Altın Yatırımları Sistemi (YAY-SİS)” adı altında yeni bir öneri sunduklarını açıklayan Atayık, bu sistemin kuyumcular aracılığıyla güvenli bir şekilde altının değerlenmesini, ekspertizini ve bankalara entegrasyonunu içereceğini söyledi.

Atayık’ın dikkat çekici bir diğer önerisi ise “Altınbank” adını taşıyan bir ihtisas bankasının kurulması. Altınbank ile yalnızca yastık altı altınların değil, sektörün genel sorunlarının da çözülebileceğini savunan Atayık, “Kuyumcuların üye olabileceği, kamu destekli, altın bazlı sermaye yapısıyla kurulacak Altınbank ile ithalat, yatırım, cari açık, standardizasyon gibi sorunlar tek merkezden yönetilebilir. Bu banka aynı zamanda kuyumcuların finansman ihtiyaçlarını da karşılayabilir,” ifadelerini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Altınbank projesinin hukuki ve teknik hazırlık sürecinin devam ettiğini belirten Atayık, bu alandaki çalışmaların devletin ilgili tüm kurumlarının katkısıyla hızlanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme