• Haberler
  • Ekonomi
  • Küresel piyasalarda tarifeye dair umutlar artarken Asya borsaları yükseldi

Küresel piyasalarda tarifeye dair umutlar artarken Asya borsaları yükseldi

ABD ve Japonya arasındaki olumlu tarife sinyalleri ve Çin'in piyasaya müdahalesiyle Asya borsalarında pozitif bir seyir izlendi.

Küresel piyasalarda, ticaret tarifelerine ilişkin müzakerelerin başlayabileceğine yönelik gelişmeler, yatırımcılar arasında iyimserlik yarattı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şigeru İşiba arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, piyasalarda olumlu karşılandı. İki liderin, ticaret konularında ılımlı mesajlar vermesiyle birlikte Asya borsalarında yükselişler dikkat çekti.

Trump, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, Japonya ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Görüşme sırasında Japonya’nın, ABD menşeli ürünlere kapılarını daha fazla açması gerektiğini dile getirdiğini aktaran Trump, ülkesinin Japonya’ya neredeyse hiç otomobil satamadığını ancak Japon araçlarının ABD pazarında yoğun şekilde yer aldığını söyledi. Ayrıca, Japonya'nın ABD tarım ürünlerini yeterince ithal etmediğinden yakındı.

Görüşmenin ardından Güney Kore cephesinden de önemli bir adım geldi. Ülkede Devlet Başkanlığı’na vekalet eden Başbakan Han Duck-so, ABD ile ticaret müzakerelerine hız kazandırmak adına Ticaret Bakanı’nı en kısa sürede Washington’a göndereceklerini duyurdu.

Öte yandan, Trump’ın Çin’e yönelik açıklamaları ise daha sert bir tonda gerçekleşti. ABD Başkanı, Çin’in halihazırda uyguladığı yüzde 34’lük gümrük vergisini geri çekmemesi halinde, ilave yüzde 50’lik bir tarife uygulanacağını yineledi. Bu açıklamaya Çin tarafından hızlı bir yanıt geldi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin bu yöndeki tehditlerini “yanlış üstüne yanlış” olarak nitelendirdi ve karşı tedbirler almaya hazır olduklarını açıkladı. Bakanlık, “ABD kendi yolunda ısrarcı olursa, Çin mücadeleyi sürdürecektir” açıklamasıyla kararlılık mesajı verdi.

Çin’de bir diğer dikkat çeken gelişme ise devlet fonlarının piyasaları destekleme yönündeki adımları oldu. Çin Merkez Bankası (PBOC) yetkilileri, devlet fonlarının borsada daha aktif olmasını kesin şekilde desteklediklerini ve gerektiğinde merkez bankası kredisiyle bu sürece katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Makroekonomik veriler cephesinde ise Japonya’dan pozitif sinyaller geldi. Ülkenin şubat ayı cari işlemler dengesi 4 trilyon 61 milyar yen fazla verirken, dış ticaret fazlası ise 713 milyar yen olarak açıklandı.

Tüm bu gelişmelerin etkisiyle bölge borsalarında yükselişler kaydedildi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 6 değer kazanarak 33.012 puandan kapanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 artışla 3.114 puana çıktı. Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,3’lük artışla 2.334 puanda günü tamamlarken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,2 primle 20.048 puana ulaştı. Hindistan'da ise Sensex endeksi yüzde 1,3 yükselerek 74.075 puana ulaştı.

Piyasalardaki bu pozitif görünüm, küresel ticaret gerilimlerinin yumuşayabileceği beklentisini destekliyor. Ancak Çin-ABD hattındaki gerginliğin seyri yakından izlenmeye devam ediliyor.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme