KOSGEB'ten 5 bin kişiye girişimcilik belgesi
Ağrı'da kurulduğu günden bu yana vatandaşlara proje desteği veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Ağrı İl Müdürlüğü 5 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdi.
Ağrı’da her yıl yüzlerce kişiye girişimcilik belgesi veren ve birçok projeye destek veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) Ağrı İl Müdürlüğü faaliyetlerine devam ediyor. Genç ve çalışkanlığı ile ön palan çıkan KOSGEB İl Müdürü Hüsamettin Arvas ile girişimcilik başta olmak üzere nitelikli eleman istihdamı ve yapılan girişimcilere verilen destekler hakkında konuştuk.
Bizi samimi bir ortamda karşılayıp sorularımıza içtenlikle cevap veren Arvas’a teşekkür ediyor, sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz.
MEMLEKET HABER: KOSGEB nedir kuruluşunu bize anlatabilir misiniz?
KOSGEB 20 Nisan 1990 tarihinde kuruluş amacı ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin fayda ve etkinliğini arttırmaktır. Rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmektir.
Sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Kuruluşumuzun kısa adı KOSGEB’tir. KOSGEB Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur.
MEMLEKET HABER: KOSGEB’in Ağrı’da kuruluşu ve yaptığı çalışmalar nelerdir?
Hüsamettin Arvas: KOSGEB Ağrı Müdürlüğü daha önce Erzurum’a bağlı olarak faaliyet yürütüyordu.2012 yılında burada müstakil bir müdürlük kuruldu. 2012 yılından bu yana biz girişimcilere doğrudan destek vermekteyiz. Girişimciler müdürlüğümüze gelerek hem bilgi alıyor hem de verilen desteklerle ilgili yönlendirilmektedirler.
MEMLEKET HABER: Göreve geldiğinizden bu yana hangi tür çalışmalar yaptınız ve bundan sonraki projeleriniz nelerdir?
Hüsamettin Arvas: KOSGEB olarak bizim bazı destek programlarımız var. Ağrı ili 6’ncı bölgede yer alan bir ildir. Burada biz genel olarak girişimcilik ve genel meslek programları kullandırtmaktayız. Aynı zamanda girişimcilere sertifikalar vererek onların kendi işinin patronu olmasına yardımcı oluyoruz.
Şimdiye kadar 5 binin üzerinde girişimcilik sertifikası verdik. Bunlardan bazıları kendi işlerini kurdu bazıları da henüz kurmadı. Biz girişimcilik sertifikası vererek ülkemizde ve bölgemizde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması için çaba sarf ediyoruz. Göreve geldiğimden bu yana destek miktarını olabildiğince arttırmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar KOSGEB olarak Ağrı’da 5 bin kişinin üzerinde girişimcilik sertifikası verdik ve 3 yıl boyunca bu işletmelerin kapanmamasını istiyoruz.
Genel olarak 50 bin lira hibe 100 bin lirada faizsiz kredi desteğinde bulunuyoruz. Bu kredi ile makine, teçhizat ve yazılıma yöneliktir. İşletmenin kurum kararı ile onaylanmalı ardından işletme bunu kendi sermayesi ile alıp teminat mektubu yada kefalet mektubu getiriyor. Bizde ödemelerini yapıyoruz.
MEMLEKET HABER: Nitelikli eleman desteği oluyor mu? Bunun şartları nelerdir?
Hüsamettin Arvas: Yeni girişimcilik kapsamında personele de destek veriyoruz. Aynı zamanda genel destek programı içerisinde yer alan nitelikli eleman desteği de vermekteyiz. 24 Eylül itibariyle bu program kaldırıldı. İşletme Geliştirme Desteği adı altında artık yeni bir destek programımız var.
Bu kapsamda nitelikli eleman desteği vermekteyiz. KOSGEB olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarla da iş birliği içerisinde destek programları gerçekleştiriyoruz. İşkur, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA). Kaymakamlıklarla, esnaf odası, ticaret odası ve bu gibi kurumlarla işbirliği yaparak kamu işlerini aksatmadan yürütmeye çalışıyoruz.
MEMLEKET HABER: Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanıyor mu?
Hüsamettin Arvas: Türkiye genelinde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Onlara destek oranları değişmektedir. Girişimcilikte erkeklere yüzde 70 destek verirken kadınlara yüzde 90 destek veriyoruz. Bu açıdan pozitif ayrımcılık var. Bu pozitif ayrımcılık sadece kadınlara yönelik değil. Engelliler, şehit yakınlarına da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Girişimcilik eğitimlerimizi bazen İşkur vasıtasıyla vermekteyiz. Bazen de Serhat Kalkına Ajansı ile vermekteyiz.
Doğubayazıt ve Patnos ilçelerinde kaymakamlıkların bize desteği oldu. Buralarda girişimcilik kursları açtık. Doğubayazıt’ta yaklaşık 6-7 sınıf girişimcilik eğitim kursu açtık. Patnos’ta 5 girişimcilik kursu açtık. Bu iki ilçemiz Ağrı’nın en büyük ilçeleri olduğu için girişimcilik kursuna ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik. Elimizden geldiğinde buralarda daha fazla girişimcilik kursu açmaya çalıştık.
Ağrı merkezde de kurslara yoğun bir talep vardı bunları karşılayabilmek için eğitimler vermeye devam ediyoruz. Üniversitede ki bazı bölümleri girişimcilik eğitimine dahi ettik. Bunlardan bazıları İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İşletme, İktisat ve Kamu yönetimi bilimleri, Eczacılık Fakültesi, BESYO, Ulaştırma Hizmetleri gibi bölümlerde girişimcilik dersi veriliyordu.
Biz o derslerin girişimcilik eğitimi olarak sayılabilmesi için kaydettik. Dolayısıyla öğrencilerimiz üniversiteden mezun odlukları zaman sertifikalarını alarak mezun oluyorlar. Diploma ile birlikte birde sertifika alıyorlar. Biz girişimcilik dersini üniversite de her bölüme yaymak istiyoruz.
MEMLEKET HABER: KOSGEB’in vizyonu nasıl, herhangi bir değişiklik oldu mu?
Hüsamettin Arvas: KOSGEB’in yeni bir vizyonu vardır. KOSGEB artık yerli ve milli bir başlık açtı. Yeni destek programları ilan etti. Artık teknoloji vurgusu yapıyor. ARGE’ye dayalı ürünler gündemdedir. Aynı zamanda KOBİ tanımı değişti.
Bundan birkaç ya önce cirosu 40 milyon liranın altında olanlar KOBİ olarak sayılıyordu. Ancak yeni dönemde yapılan değişiklikle 125 milyon liranın altındaki işletmeler KOBİ olacak. Daha fazla işletmenin KOSGEB’ten yararlanması için bu önemli bir adımdır.
Küçük işletmelerle büyük işletmelerin bir araya gelmesi hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sunabilmeleri için bu değişiklik oldukça önemlidir. Yeni KOSGEB vizyonu kapsamında KOSGEB’in yol haritası çizildi. Birincisi, cari açığı azaltacak ürün üretenler desteklenecek. İkincisi, yüksek teknolojinin yerli ve milli KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılması amaçlanacak. Üçüncüsü, katma değer üreten firmalara KOBİ kapsamına alınacak.
Dördüncüsü, bölgesel ve sektörel işletmeye özgü destek modeli uygulanacak. Bu son maddeyi açacak olursak 2018 yılından birçok bölgede KOSGEB çalıştayları düzenlendi. bu çalıştaylarımızda Paydaşlarımızla bir araya gelip her il kendi özelinde değerlendirmelere yapıp hangi sektörlerin öne çıktığını hangi sektörlerin fırsat sunduğunu tespit ettiği ve bu kapsamda KOBiGEL Destek programı çağrısı ilan edildi. Bu çağrı kapsamında Ağrı’da 5 sektör belirlendi bu sektörlerden biz başvurular aldık. Bu başvuruların değerlendirilmesi de devam ediyor.
O açıdan ‘bölgesel ve sektörel işletmeye özgü destek modeli kullanacak’ maddesi KOSGEB ve firmalar için oldukça önemlidir. Beşincisi KOBİ’LER için yetkinlik değerlendirme sistemi kurulacak. Altı, KOBİ rehberliği ve teknik danışmanlık sistemi oluşturulacak. Yedi, büyük işletmelerle küçük işletmeler arasında iş birliği teşvik edilecek. Biz aynı zamanda e-devlet sistemine geçiş yaptık.
Dijital ortamda her türlü başvuru yapılabiliyor. Vatandaşımız Türkiye’nin neresinde olursa olsun. Başvurusunu bize sistem üzerinden gönderebiliyor. Ödeme talebini de sistem üzerinden yapıyor. Dolayısıyla e-devlet sistemi hem girişimcileri hem de kamuyu rahatlatan bir sistemdir. KOSGEB’in tüm işlemleri e-devlet sistemine aktarıldı. E-devlet sistemi geliştirildikçe diğer kamu ve kuruluşları da hizmetlerini e-devlet üzerinden aktaracak.
Bu kapsamda KOSGEB hızlı bir kurumdur. Hemen adapte olan ve hizmetleri aksamadan yürüten bir kurumdur. Girişimcilik destek programı da revize edilecek. Dolayısıyla şu anki girişimcilik programının ne zaman revize edileceğini pek kestiremesek te gerekli kararlar alındı. Kararlar icra kurulumuzdan çıktı ve mevzuatları da bitmek üzeredir.
Dolayısıyla girişimcilikte özellikle teknoloji düzeyi yüksek alanlarda ki stardaplara 360 bin liraya kadar destek verilecek. İleri teknolojik ürünler yapacak olanlara belli dönemlerde 360 bin, orta yüksek teknolojide ise 360 bin, imalat sektöründe olup geleneksel sektörde ise 160 bin liraya kadar destek verilecek.
MEMLEKET HABER: Girişimcilik kursları hakkında bilgi verebilir misiniz? Herhangi bir değişiklik oldu mu?
Hüsamettin Arvas: Girişimcilik kursları daha önce 70 saatti. Bu program 4 güne yayıldı ve günde 8 saat ders işleniyor. Toplamda 32 saati geçmiyor. Sertifikasını aldığında ise istediği zaman işini açabilir. Aynı zamanda bu kursa herkes başvurabiliyor. KOSGEB destekleri hakkında farkındalık oluşturmak için biz girişimcilerimizden yada işletme kurmak isteyenlerden müdürlüğümüze uğramalarını bizden bilgi alabileceklerini belirtmek istiyoruz. KOSGEB internet sitesi de bu açıdan oldukça faydalıdır.
Bakmadan Geçme




