Kocadağ Tepesi'nin Üzerindeki Antik Kale
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesindeki Kocadağ Tepesi'nin üzerinde konumlanan Kocadağ Kalesi, bölgenin antik dönemlerine ışık tutan önemli buluntular barındırıyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, kalenin doğu kısmında Taşlıçay Deresi’ne doğru devam eden bir su tüneli olduğunu ve çöken kısımlarının izlerinin görülebildiğinin tespit edildiğini söyledi.
Vatandaşlar tarafından taşların oyularak yapıldığı ifade edilen taş merdivenlerin toprak çökmesi nedeniyle günümüzde görülemediğini de vurgulayan Özgür Aslan, “Bu yapılar, antik dönemin mühendislik becerilerini ve günlük yaşamın izlerini yansıtmaktadır. Ne yazık ki, Kocadağ Kalesi de birçok tarihi alan gibi kaçak kazılar ile tahrip edilmiştir.
Alan üzerinde bazı mekânların temel izleri hala görülebilmektedir, ancak bu izler de kaçak kazılar nedeniyle zarar görmüştür. Kalenin konumu ve mimari yapısı, Erken Tunç Çağı’ndan Orta Demir Çağı’na kadar uzanan höyükler içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
Kocadağ Kalesi’nin 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak kabul edildiğine de değinen Aslan, “Bölgenin tarihine ışık tutacak nitelikte bulgulara sahip olan bu alan, her türlü tahribata açık durumdadır.
Eğer kısa zamanda gerekli tedbirler alınmazsa, bu tarihi alan telafisi mümkün olmayan zararlar görebilir. Kalenin korunması ve restorasyonu, hem bilim dünyası hem de kültürel mirasımız için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





