Kıyafetlerdeki gizli tehdit: Küf mantarları enfeksiyon yapabilir
Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, mantarların her ortamda bulunabileceğini ve uygun koşullarda enfeksiyona neden olabileceğini ifade etti.
Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, mantarların her ortamda bulunabileceğini ve uygun koşullarda enfeksiyona neden olabileceğini ifade etti. Kuş, özellikle rutubetli ortamlarda yaşayanların ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.
“Mantarlar, tıpkı bakteriler ve virüsler gibi dış dünyada bulunan mikroskobik canlılardır” diyen Dr. Serpil Kuş, bu canlıların çoğunlukla gözle görülemeyecek boyutlarda olduğunu, ancak toprakta, havada ve hatta insan teninde bile bulunabileceğini söyledi. “Aslında bazı mantar türleri bizim doğal floramızın bir parçasıdır. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde bu mantarlar vücutta enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.
Bağışıklıkla ilgili sorun yaşayan bireylerde, örneğin HIV, AIDS, kanser hastaları, kemoterapi sürecindekiler veya kontrolsüz diyabeti olanlarda bu mantarların akciğere yerleşebileceğini belirten Kuş, şu uyarıda bulundu: “Bu mantarlar hava yoluyla akciğerlerimize veya sinüslerimize yerleşebilir. Hatta bazı durumlarda kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda yayılabilir.”
Dr. Kuş, mantar enfeksiyonlarının genellikle tedaviye rağmen düzelmeyen akciğer enfeksiyonlarında akla gelmesi gerektiğini vurguladı. “Uzun süre geçmeyen öksürük, balgam, aralıklı ateş atakları, pamuksu balgam yapısı gibi belirtiler varsa ve antibiyotik tedavisi etkili olmuyorsa, mantar enfeksiyonu ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir, mantarlar için ise antifungal yani anti-mantar ilaçlara ihtiyaç vardır” diyen Kuş, tedaviye rağmen kötüleşen durumlarda altta yatan bir bağışıklık sorunu olup olmadığının da araştırılması gerektiğini söyledi.
“Mantar solunum yoluyla vücudumuza tabii ki nüfus edebilir” diyen Kuş, özellikle yapısal bozukluklar bulunan akciğer bölgelerinde mantarların daha kolay yerleşebileceğini belirtti. “Böyle durumlarda bu mantarlar çoğalarak ciddi ve bazen hayati tehlike oluşturabilecek enfeksiyonlara yol açabiliyor. Yaşadığımız evlerdeki siyah küfler ve nemli alanlar bu tehlikenin kaynağı olabilir” dedi.
Rutubetli ortamlarda saklanan kıyafetlerin de risk oluşturduğunu belirten Kuş, “Bazen dolaplarımızda rutubetten dolayı kıyafetlerimiz küfleniyor. Bu küflü kıyafetler kesinlikle giyilmemelidir. Özellikle bağışıklığı zayıf olan kişiler için bu büyük bir risk oluşturur” uyarısında bulundu.
“Rutubet insanı öldürür” şeklindeki atasözünün bu bağlamda boşuna söylenmediğini hatırlatan Dr. Kuş, ev ortamının düzenli havalandırılması gerektiğini söyledi. Diyabet gibi kronik hastalıklarda da düzenli takip gerektiğini belirten Kuş, “Uzun süren belirtiler, antibiyotik tedavisine dirençli enfeksiyonlar varsa bir uzmana başvurulmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.
Bakmadan Geçme





