Kamboçya Tayland Neden Savaşıyor?
Kamboçya ile Tayland arasındaki savaşın nedeni, tartışmalı sınır bölgesindeki Preah Vihear Tapınağı ve çevresindeki topraklar ile milyarlarca dolarlık petrol ve doğalgaz rezervleri.
İki ülke hem tarihi miras hem de enerji kaynakları üzerinde hak iddia ediyor. Temmuz 2025’te sağlanan ateşkes, sınırda askerlerin ölmesiyle bozuldu ve çatışmalar yeniden başladı.
Çatışmanın Temel Sebepleri
- Tarihi miras: Preah Vihear Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Tapınağın bulunduğu bölgeyi hem Tayland hem Kamboçya sahipleniyor.
- Enerji kaynakları: Sınır hattında ve denizde keşfedilen petrol ve doğalgaz rezervleri iki ülke arasında büyük ekonomik rekabet yaratıyor. Fosil yakıt devri bitmeden bu kaynaklara sahip olmak isteyen taraflar anlaşamıyor.
- Sınır anlaşmazlığı: 20. yüzyıldan beri süren sınır çizgisi tartışmaları, özellikle Surin ve Preah Vihear bölgelerinde sık sık çatışmaya yol açıyor.
Son Gelişmeler (2025)
- Temmuz 2025: ABD Başkanı Donald Trump arabuluculuk yaparak ateşkes sağladı.
- Aralık 2025: Sınırda 3 Taylandlı askerin öldürülmesiyle ateşkes bozuldu. Tayland ordusu 8 Aralık’ta Kamboçya hedeflerini havadan vurdu.
- Çatışmaların boyutu: Tanklar ve uçaklar devreye girdi, binlerce sivil bölgeden kaçmak zorunda kaldı.
- Siyasi etkiler: Tayland’da çatışmalar, Başbakan Paetongtarn Shinawatra’nın görevden alınmasına kadar uzanan bir siyasi krize yol açtı.
Tarafların Açıklamaları
- Tayland: Kamboçya’yı sınırda kışkırtıcı eylemler yapmakla suçluyor.
- Kamboçya: Tayland’ın askeri tesislere saldırdığını, kendilerinin ise ateşkese sadık kaldığını iddia ediyor.
| Sebep | Detay |
|---|---|
| Tarihi miras | Preah Vihear Tapınağı üzerindeki hak iddiası |
| Enerji kaynakları | Petrol ve doğalgaz rezervleri paylaşım kavgası |
| Sınır anlaşmazlığı | Surin ve Preah Vihear bölgelerinde tartışmalı sınır |
| Son olay | 3 Taylandlı askerin ölümü → ateşkes bozuldu |
| Sonuç | Tanklar, uçaklar devrede; binlerce sivil göç etti |
Bakmadan Geçme
Üniversitede personel sağlık taramaları başladı
Ağrı Dağı eteklerindeki çiftlikte kuzu bereketi bekleniyor
Isınma böyle sürerse Ağrı Dağı buzulları ne kadar dayanır?
Ağrı'nın ilçelerinde hayvanlarını otlatmaya çıkaran köylüler tipiye yakalandı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nden Türkiye derecesi
Ağrı'da soğuk hava ayakkabı tamircilerinde hareketliliği artırdı