Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi Ziyaretçilerini Ağırlıyor
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi Kafkas Cephesi'nde yapılan savaşlar hakkında tarihi belgelerin sergilendiği ve askerlerin o dönemdeki günlük yaşamlarının canlandırıldığı interaktif bir müze olarak hizmet veriyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Kanlı Tabya olarak bilinen binada hizmet veren müzenin ziyaretçilerini Osmanlı İmparatorluğu'nun doğu sınırlarında yaşanan tarihî olaylarla buluşturduğunu belirtti. Aslan, “Kanlı Tabya, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1677 tarihinde imzaladığı Karlofça Antlaşması'ndan sonra doğu sınırlarında yeni savunma sistemleri oluşturulması ihtiyacıyla 1803 yılında Sultan III. Selim döneminde Yeni Tabya adıyla inşa edilen 46 tabyadan biridir.
1828 yılında Rusların Kars'a yaptığı gece baskını sırasında tabyadaki askerlerin tamamı şehit edilmiştir ve bu trajik olaydan sonra yapı, Kanlı Tabya olarak anılmaya başlanmıştır” dedi.
Günümüze kadar mimari özelliklerini koruyarak ulaşan Kanlı Tabya’nın gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak yeniden hayat bulduğunu vurgulayan Aslan, “Bu restorasyon çalışmaları, tabyanın tarihî dokusunu koruyarak ziyaretçilerin geçmişe yolculuk yapmasını mümkün kılmıştır
Müze, Kafkas Cephesi'nde yaşanan savaşları ve Osmanlı askerlerinin zorlu koşullar altındaki günlük yaşamlarını interaktif bir şekilde sergileyerek tarihî bilinci canlı tutmaktadır” diye konuştu.
Müzenin 8 ana salonunda 1828 yılından Cumhuriyet'in ilanına kadar olan bazı önemli olayların interaktif olarak sergilendiğini dile getiren Aslan, “Ziyaretçiler, Kafkas Cephesi'nde yaşanan savaşlar, Osmanlı askerlerinin yaşam koşulları ve savaş stratejileri hakkında detaylı bilgi edinebilirler.
Bu salonlar, tarihî belgeler, haritalar, askeri eşyalar ve canlandırmalar ile zenginleştirilmiş olup, ziyaretçilerin tarihî olayları daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadır. Müzenin bahçesinde sergilenen Beyaz Vagon, 1921 Kars Antlaşması için Kars'a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilmiştir.
Kazım Karabekir Paşa, bu vagonu Kars-Erzurum arasındaki seyahatlerinde iki yıl süreyle özel vagonu olarak kullanmıştır. Beyaz Vagon, müzenin önemli eserlerinden biri olarak ziyaretçilere sunulmaktadır” şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





