- Haberler
- Erzurum
- Kaçkarlar'da 53 Yıllık Not Bulundu: Türkiye-İtalya Arasında 'Dağlar Birleştirir' Köprüsü Kuruluyor
Kaçkarlar'da 53 Yıllık Not Bulundu: Türkiye-İtalya Arasında 'Dağlar Birleştirir' Köprüsü Kuruluyor
İspir Pazaryolu Dernekler Birliği (İSPADER) tarafından yapılan açıklamada, Kaçkar Dağları'nda 1972 yılında İtalyan dağcıların bıraktığı tarihi bir notun yıllar sonra gün yüzüne çıkarıldığı bildirildi.
Yarım asrı aşkın süre boyunca karlı zirvelerde adeta bir zaman kapsülü gibi bekleyen bu küçük not, Camadan Dağcılık ekibinin çalışmaları sırasında bulunarak yeniden gündeme taşındı. Bu keşif, bugün Türkiye ile İtalya arasında yeni bir dostluk köprüsünün temellerini atıyor.
Atalanı Zirvesi’nde Dikkat Çeken Keşif
Camadan Dağcılık Kulübü’nün, daha az tırmanış yapılan ve geri planda kalan zirvelere yönelme hedefiyle gerçekleştirdiği faaliyet kapsamında, 22 Kasım 2025 tarihinde Atalanı Zirvesi’nde tarihi bir emanet fark edildi.
Keşfin detayları, olaya tanıklık eden Hakan Demirci’nin kaleminden şöyle aktarıldı:
Bölgede bir konserve kutusu fark edilmesi üzerine yapılan incelemede, kutu içinde poşete sarılmış ve kurşun kalemle yazılmış küçük bir not bulundu. Notta şu ifadeler yer aldı:
“20.8.72 – Spedizione CAI Pordenone Italy – quota 3510 – Enzo Laconca – Giovanni Martin.”
Yapılan araştırmada, notun İtalya Alpin Kulübü’ne (CAI) bağlı Pordenone şubesinden iki dağcı tarafından bırakıldığı anlaşıldı.
CAI’den Hızlı Geri Dönüş: Ziyaret Hazırlığı Başladı
Notun fotoğraflarının CAI ile paylaşılması kararlaştırılırken, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım kısa sürede karşılık buldu. CAI yetkililerinin, notun bulunmasından büyük mutluluk duyduklarını belirttikleri ve yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret etmeye hazırlandıkları ifade edildi.
Bu gelişme ile birlikte, yıllar önce zirveye bırakılan küçük bir not, hem unutulmuş bir dağcılık hikâyesini yeniden ortaya çıkardı hem de “Dağlar Birleştirir” temasını somut bir dostluğa dönüştürdü.
İSPADER’den Yeni Adım: Genç Dağcılık Ekibi Kuruluyor
İSPADER, bu anlamlı hikâyeyi geleceğe taşımak amacıyla yeni bir adım atıyor. Başkan Ertuğrul Çetinkaya öncülüğünde, özellikle İSPADER Üni ekibindeki gençlerden oluşacak yeni bir dağcılık ekibi kurulacağı belirtildi.
Dernek tarafından yapılan değerlendirmede, Atalanı’nın ana zirveler arasında yer almayan tali bir zirve olmasına rağmen 1972 yılında bu zirveye tırmanılmış olmasının bugünün dağcıları için ayrı bir heyecan kaynağı olduğu vurgulandı.
İSPADER, açıklamasını “Keşfedilmeyi bekleyen hikâyelerde, zirvelerde buluşmak üzere” mesajıyla tamamladı.