• Haberler
  • Ekonomi
  • İsrail-İran gerilimi sonrası piyasalarda risk algısı yeniden tırmandı

İsrail-İran gerilimi sonrası piyasalarda risk algısı yeniden tırmandı

ABD ile Çin arasında imzalanan ticaret anlaşmasına rağmen, Orta Doğu'da tırmanan İsrail-İran gerilimiyle piyasalardaki risk algısı yeniden yükseldi.

Küresel piyasalar, geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında sağlanan ticaret anlaşması sonrası azalan risk algısının, Orta Doğu’daki İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmanması sonucu karışık bir seyir izledi. Yeni haftada ise piyasalar, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere birçok ülkenin merkez bankasının alacağı faiz kararlarına odaklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Çin ile yapılan anlaşmanın son onaya kaldığını belirtti. Anlaşma kapsamında, Çin'in ABD’ye nadir toprak elementleri sağlayacağı, ABD'nin de Çinli öğrencilere eğitim erişimi dahil çeşitli haklar sunacağı ifade edildi. Buna karşın Trump, ABD’nin Çin ürünlerine hâlâ yüzde 55’e varan tarifeler uyguladığını vurguladı.

Ancak olumlu ticaret gelişmelerinin ardından gelen İsrail’in İran’a yönelik nükleer tesis saldırısı, jeopolitik riskleri tekrar ön plana çıkardı. Tahran, Tebriz ve İsfahan gibi şehirlerdeki stratejik noktalar hedef alınırken, bu gelişmeler petrol fiyatlarında sert yükselişe, borsalarda ise düşüşe neden oldu. Brent petrol haftayı yüzde 11,1 artışla tamamlarken, VIX endeksi yüzde 15,5 yükselişle 20,82 seviyesine çıktı.

ABD’de TÜFE mayısta yıllık yüzde 2,4 ile beklentilerin altında kalsa da, piyasalar Fed’in faiz indirimine eylül ayına kadar gitmeyeceğini öngörüyor. Para piyasaları, bu hafta Fed’in politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutacağına kesin gözüyle bakıyor. Eylül ayında ise ilk faiz indirimi için yüzde 86 ihtimalle fiyatlama yapılıyor.

New York borsasında geçen hafta S&P 500 yüzde 0,39, Nasdaq yüzde 0,63 ve Dow Jones yüzde 1,32 değer kaybetti. Altın ise güvenli liman talebiyle yüzde 3,44 artış göstererek 3.433 dolara yükseldi.

Avrupa tarafında da ABD ile AB arasında devam eden tarife müzakereleri ve İsrail-İran gerginliği bölge endekslerinde satış baskısı yarattı. DAX yüzde 3,24, CAC 40 yüzde 1,54, MIB 30 yüzde 2,86 düşerken, İngiltere FTSE 100 ise yüzde 0,14 yükseldi. Bu hafta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı yatırımcıların radarında.

Asya’da ise Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) salı günü açıklanacak faiz kararı bekleniyor. Japonya’da politika faizinin sabit tutulacağı öngörülüyor. Tokyo TÜFE verisi yıllık bazda yüzde 3,4 artarak beklentilerle uyumlu gerçekleşti. Çin’de ise perakende satışlar ve sanayi üretimi takip edilecek.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da satış baskısı dikkat çekerken, BIST 100 haftayı yüzde 1,84 düşüşle 9.311,88 puandan kapattı. Gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Ekonomistler, TCMB’nin politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmasını bekliyor. Ayrıca, nisan ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve konut satış istatistikleri de yurt içi piyasaların gündeminde olacak.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme