• Haberler
  • Güncel
  • İnsan gözünün göremediği yeni bir renk keşfedildi

İnsan gözünün göremediği yeni bir renk keşfedildi

Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, evrenin gizemli yönlerini aydınlatmaya ve insanlığın karşılaştığı zorluklara yeni çözümler üretmeye devam ediyor.

Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, evrenin gizemli yönlerini aydınlatmaya ve insanlığın karşılaştığı zorluklara yeni çözümler üretmeye devam ediyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, nisan ayında bilim dünyasında önemli keşifler ve araştırmalar kayıtlara geçti.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden yaklaşık 120 ışık yılı uzaklıkta, iki ikiz yıldız etrafında dönen yeni bir gezegen keşfetti. Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada, "2M1510" olarak adlandırılan bu gezegenin iki güneşe sahip olması nedeniyle Star Wars evrenindeki "Tatooine"e benzetildiği belirtildi. Keşfedilen yıldızların, nükleer füzyon başlatamayacak kadar düşük kütleli kahverengi cüceler olduğu kaydedildi. Araştırmacılar, bu sistemde yörüngesi yıldızların hareket düzlemine dik olan tek gezegenin 2M1510 olduğunu açıkladı. Ancak gezegenin büyüklüğü ve yıldıza uzaklığı hakkında net bilgiler henüz elde edilemedi.

ABD’deki bilim insanları ise, çocukluk dönemindeki olumsuz deneyimlerin beyindeki bilişsel gelişimi etkilediğini ortaya koydu. The Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada, Mass General Brigham kuruluşundan araştırmacılar, 9 bin 82 çocuğun beyin verilerini analiz etti. Çalışmada, doğum öncesi koşullar, ekonomik durum ve çevresel faktörlerin beyaz madde dokusu üzerinde etkili olduğu ve olumsuz deneyimlerin bu dokunun kalitesini düşürdüğü belirlendi. Araştırmacılar, bilinçli ebeveynlik ve çocukların sosyal çevreye entegrasyonunun ise koruyucu etkiler sunduğunu ifade etti.

Öte yandan, İngiltere’de gök bilimciler, Güneş Sistemi dışındaki "K2-18b" gezegeninde yaşam ihtimalini destekleyen kimyasal izlere rastladı. The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan çalışmada, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile toplanan veriler incelendi. Araştırmacılar, gezegenin atmosferinde, Dünya’daki mikroorganizmaların ürettiği "dimetil sülfit" ve "dimetil disülfit" gibi moleküllerin izlerini bulduklarını açıkladı.

Afrika'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yapılan başka bir çalışmada ise, cüce şempanzelerin farklı anlamlara gelen sesleri birleştirerek iletişim kurabildikleri belirlendi. Science dergisinde yayımlanan araştırmada, bonoboların 7 farklı sesi 19 farklı kombinasyonda kullandıkları kaydedildi.

Çin'de gerçekleştirilen "Pekin E-Şehir Yarı Maratonu"nda, insanlar ve insansı robotlar ilk kez aynı organizasyonda yarıştı. 21,1 kilometrelik parkurda robotlar için ayrılan bölümde "Tiangong Ultra" adlı robot, yarışı 2 saat 40 dakika 42 saniyede tamamladı.

Çin ayrıca nükleer füzyon araştırmalarında önemli bir aşama kaydetti. Siçuan eyaletindeki "Huanliu-3" (HL-3) reaktöründe iyon sıcaklığı 117 milyon, elektron sıcaklığı ise 160 milyon dereceye ulaştı. Bu değerler, Güneş’teki koşullara oldukça yakın.

Uzay çalışmaları kapsamında Çin, Şıncou-20 mekiğiyle yeni taykonot ekibini uzay istasyonuna gönderdi. Taykonotlar, 24 Nisan’da Dünya yörüngesindeki istasyonda göreve başladı.

Son olarak, ABD’de yapılan bir deneyde, bilim insanları insan gözünün doğal koşullarda göremediği "olo" adını verdikleri yeni bir mavi-yeşil renk tonu keşfettiklerini duyurdu. Ancak bazı uzmanlar, bu rengin gerçekten yeni bir renk olup olmadığı konusunda tartışmaların sürdüğünü belirtiyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme