İçtiğimiz su markete gelmeden önce nerelerde test ediliyor?
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye genelinde içme, kullanma ve ambalajlı suların düzenli olarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğunu belirtti.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye genelinde içme, kullanma ve ambalajlı sulara yönelik yürütülen denetim faaliyetleriyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Demirkol, denetimlerin Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti.
Demirkol, “84 laboratuvarımızda görevli laborantlarımız, mikrobiyoloji ve biyokimya alanında uzmanlaşmış hekimlerimiz tarafından numuneler büyük bir hassasiyetle inceleniyor. Son teknolojiyle donatılmış cihazlarımızla bu denetimler illerimizde düzenli olarak gerçekleştiriliyor” dedi.
Ambalajlı suların ve içme-kullanma sularının ayrı ayrı analiz edildiğini belirten Demirkol, özellikle Ulusal Referans Laboratuvarlarının bu süreçte önemli bir rol oynadığını söyledi. Ankara’daki laboratuvarlarda illerden gelen numunelerin modern cihazlarla analiz edildiğini belirten Demirkol, “Ambalajlı sular hem kaynaklarında hem de dolum tesislerinde denetleniyor. Ayrıca marketlerden ve iş yerlerinden de numuneler alınarak analiz ediliyor. Ekiplerimiz üç ayda bir üretim tesislerine giderek bu süreci sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Kimyasal analizlerde arsenik gibi zararlı maddelerin varlığına, mikrobiyolojik testlerde ise başta E. Coli olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bakıldığını belirten Demirkol, elde edilen tüm verilerin anlık olarak sisteme yüklendiğini kaydetti.
Demirkol açıklamasında, “Ülkemizde içme suyunun temini ve şebekeye verilmesi, belediyeler veya il özel idarelerinin sorumluluğunda. Ancak bu sular da İl Sağlık Müdürlükleri tarafından düzenli olarak denetleniyor. Ulusal laboratuvarlarımız da yıl içerisinde periyodik analizler yapıyor ve sonuçlar anında sistemde görüntülenebiliyor. Bu veriler belediyeler ve mülki idare amirleriyle paylaşılıyor” dedi.
Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili uyarılarda da bulunan Demirkol, su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı. “Kurban kesimlerinin sadece belirlenmiş alanlarda yapılması gerekiyor. Hıfzıssıhha Kurulları ve valiliklerin bu konudaki kararlarına uyulması çok önemli. Özellikle kurban atıklarının su kaynaklarına karışmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Vatandaşların suyla ilgili yaşadıkları sorunları doğrudan 184 hattı üzerinden iletebildiğini hatırlatan Demirkol, “184 hattına gelen tüm şikayetler anında değerlendiriliyor. Alınan numuneler önce yerelde, ardından gerekirse Ulusal Referans Laboratuvarında inceleniyor” açıklamasını yaptı.
Demirkol, ambalajlı su üretim tesislerinin yılda bir Sağlık Bakanlığı, üç ayda bir ise İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlendiğini, bu denetimlerin düzenli şekilde sürdüğünü vurgulayarak sözlerini tamamladı.