Hipertansiyon neden ölümle sonuçlanıyor?

Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rahman Bilal Gediz, halk arasında 'sessiz katil' olarak bilinen hipertansiyonla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Rahman Bilal Gediz, hipertansiyonun, kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek halkı uyardı. Hipertansiyonun çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden ilerlediğini ve bu nedenle tıpta "sessiz katil" olarak tanımlandığını belirten Dr. Gediz, “Özellikle 40 yaş üzeri bireylerin düzenli aralıklarla tansiyonlarını kontrol ettirmesi hayati önem taşıyor,” dedi.

Hipertansiyonun vücuttaki tüm damar sistemini etkileyerek uzun vadede ciddi organ hasarlarına neden olabileceğini belirten Gediz, bu hastalığın tedavi edilmediği durumlarda felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve görme bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

"Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde en sık görülen ölüm nedenidir. Hipertansiyon da bu hastalıkların başlıca nedenidir," diyen Gediz, özellikle yaşla birlikte damarların esnekliğini kaybetmesinin, tansiyonun yükselmesiyle birleştiğinde hayati tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

Hipertansiyonun nedenlerine de değinen Uzm. Dr. Gediz, genetik faktörlerin en önde gelen nedenlerden biri olduğunu söyledi. “Ailede hipertansiyon geçmişi olan bireylerde hastalığın görülme riski ciddi şekilde artıyor. Ancak yalnızca genetik değil; kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı tuz tüketimi, sigara ve alkol kullanımı da hipertansiyona yol açabilen diğer önemli etkenlerdir,” ifadelerini kullandı.

Hipertansiyonla mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin tedavinin temelini oluşturduğuna değinen Gediz, şunları söyledi:

“Fiziksel aktivitenin artırılması, tuz tüketiminin azaltılması, dengeli ve sağlıklı beslenme gibi önlemler, hipertansiyon kontrolü açısından oldukça etkili. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da oldukça önemli. Eğer bu yöntemlerle tansiyon kontrol altına alınamazsa ilaç tedavisi uygulanarak ideal değerlere ulaşmak mümkündür.”

Dr. Gediz, toplumda farkındalığın artırılması gerektiğine de vurgu yaparak, hipertansiyonun sinsice ilerlemesi nedeniyle çoğu zaman geç fark edildiğini söyledi. “Normal tansiyon değeri 120/80 mmHg civarındadır. Bu değerin üzerinde seyreden tansiyon ciddiye alınmalıdır. Tansiyon yüksekliği tespit edilen bireyler, gecikmeden kardiyoloji uzmanına başvurmalıdır,” dedi.

Erken teşhis ve düzenli takip ile hipertansiyona bağlı gelişebilecek birçok sağlık sorununun önüne geçilebileceğini vurgulayan Gediz, özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerin periyodik olarak tansiyon ölçtürmesini ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesini tavsiye etti.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme