Hepatit B ve karma aşı birleşti: Yeni uygulama hayata geçti
Türkiye genelinde çocukluk dönemi bağışıklama takvimi güncellendi.
Sağlık Bakanlığı, çocukluk dönemi bağışıklama programında önemli bir değişikliğe giderek, Türkiye genelinde altı bileşenli karma aşı uygulamasını başlattı. 1998 yılından bu yana kullanılan hepatit B aşısı ile 2008’den beri uygulanan beş bileşenli karma aşının birleştirilmesiyle geliştirilen yeni aşı, artık ülke genelindeki tüm sağlık kuruluşlarında bebeklere uygulanıyor.
Yeni uygulama ile birlikte difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hemofilus influenza tip b ve hepatit B hastalıklarına karşı koruma sağlayan altı bileşenli karma aşı, bebeklik döneminden itibaren dört farklı dönemde yapılacak. Aşı, 2, 4, 6 ve 18. aylarda rutin olarak uygulanacak şekilde Ulusal Aşılama Takvimi’ne dahil edildi.
Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere tüm kamu sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacak olan altı bileşenli karma aşı, çocukların erken yaşta birçok bulaşıcı hastalığa karşı tek dozla bağışıklık kazanmasını hedefliyor. Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda beşli karma aşıyla aşılanmaya başlayan çocukların kalan dozlarının yeni altılı aşıyla tamamlanacağını duyurdu.
Altı bileşenli karma aşının devreye alınması, hem sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltması hem de ailelerin bebekleri için daha kolay bir aşılama süreci yaşaması açısından önemli görülüyor. Tek enjeksiyonla altı hastalığa karşı bağışıklık sağlaması sayesinde çocukların enjeksiyon sayısı azalacak ve aşılama programlarında daha yüksek uyum oranı bekleniyor.
Çocukluk dönemi aşılarının halk sağlığı açısından taşıdığı önem, uzmanlar tarafından her fırsatta vurgulanıyor. Bu aşılar; kızamık, suçiçeği, hepatit, kabakulak gibi ciddi hastalıkların bireysel ve toplumsal yayılımını önlemede temel bir araç olarak değerlendiriliyor. Aşı karşıtlığının artması durumunda toplum bağışıklığının azalabileceği ve yıllar önce kontrol altına alınan hastalıkların yeniden yayılabileceği uyarısı da dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, aileleri aşı takvimine uygun şekilde çocuklarını sağlık kuruluşlarına götürmeleri konusunda bilgilendiriyor. Geliştirilen yeni aşı uygulamasıyla hem bireysel hem de toplumsal bağışıklığın daha güçlü bir şekilde sağlanması amaçlanıyor.
Bakmadan Geçme





