H3N2 bu yıl daha yaygın, risk grupları dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duran Tok, bu yıl daha yaygın görülen H3N2 virüsüne karşı uyararak, hastalığın ağır seyredebileceğini ve risk gruplarında ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

Liv Hospital Ankara Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duran Tok, H3N2 başta olmak üzere influenza virüslerinin solunum yollarının savunma mekanizmalarını zayıflattığını belirterek, hastalığın ağır ve uzun seyredebildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tok, “H3N2, ölümle dahi sonuçlanabilen ve mutlaka ciddiye alınması gereken bir hastalıktır” uyarısında bulundu.

H3N2’nin influenza A grubuna ait bir grip virüsü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tok, Türkiye’de her yıl ekim-kasım aylarında başlayıp nisan-mayıs aylarına kadar devam eden bir grip sezonu yaşandığını söyledi. Soğuk havalarla birlikte kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasının, öksürük ve hapşırık gibi solunum yolu semptomlarıyla birlikte yalnızca H3N2’de değil, domuz gribi ve diğer solunum yolu virüslerinde de artışa yol açtığını vurguladı.

Prof. Dr. Tok, H3N2’nin bu yıl geçmiş yıllara kıyasla daha yaygın görüldüğünü belirterek özellikle risk grubundaki bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti. “Mutasyona uğramış H3N2 varyantının bulaş hızının daha yüksek olabileceğine dair öngörüler var. Ancak daha ağır bir tabloya yol açtığına dair kesin veriler henüz bulunmuyor” diyen Tok, 5 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üzerindeki bireylerde hastalığın daha ağır seyredebileceğini dile getirdi.

Kronik akciğer, kalp ve karaciğer hastaları, diyabet ve kanser hastaları, gebeler, küçük çocuklar ve aşırı kilolu bireylerin yüksek risk grubunda yer aldığını belirten Tok, bu kişilerin grip belirtilerini hafife almaması gerektiğini söyledi.

H3N2 belirtilerinin genellikle ani başladığını aktaran Prof. Dr. Tok, “Ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, terleme, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile burun tıkanıklığı ya da akıntısı görülebilir. Ancak bazı kişilerde ateş olmadan da seyredebilir. Çocuklarda ise bulantı, kusma ve ishal tabloya eşlik edebilir” dedi.

Influenza virüslerinin solunum yollarının koruyucu yapısını bozarak yeni enfeksiyonlara zemin hazırladığını vurgulayan Tok, bu durumun hastalığın ağırlaşmasına neden olabildiğini kaydetti.

Gripten korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tok, el hijyenine dikkat edilmesi, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması, zorunlu durumlarda maske ve mesafe kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. Toplu alanlarda kapı kolları ve lavabo başlıklarının sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini söyleyen Tok, özellikle risk grubundaki kişilerin ekim-kasım aylarında güncellenen mevsimsel grip aşılarını yaptırmalarının önemine dikkat çekti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme