Güneş ışınları ve solaryum cilt kanserini tetikliyor

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, cilt kanserinin en yaygın türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında uyarılarda bulundu.

Cilt kanserinin en yaygın türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında uyarılarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, bu hastalıktan korunmak için güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması ve solaryumdan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Dr. Losol, bazal hücreli karsinomun, ciltteki eskiyen hücrelerin yerini alan bazal hücrelerin kanserleşmesiyle ortaya çıktığını belirtti. Bu kanser türünün, genellikle baş, boyun, kulak ve ense gibi güneşe daha fazla maruz kalan bölgelerde görüldüğünü dile getirerek, “İlk belirti çoğunlukla ciltte hafif şeffaf bir kabarıklık şeklinde görülür. Uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, güneş yanıkları ya da solaryum kullanımı gibi faktörler bu hastalığın gelişmesinde etkilidir” dedi.

Bazal hücreli karsinomun bazı durumlarda vücudun gölgede kalan bölgelerinde de ortaya çıkabildiğini aktaran Dr. Losol, “Yüzde beliren, ince damar görünümü olan, inci beyazı, pembe veya şeffaf şişlikler yaygın belirtilerdir. Koyu tenli bireylerde bu lezyonlar daha koyu renkte olabilir. Bu şişliklerin kenarları kabarık olabilir, içlerinde kahverengi, siyah ya da maviye çalan koyu noktalar bulunabilir. Yeni gelişen veya uzun süre iyileşmeyen yaraların mutlaka dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Dr. Losol, BHK riskini artıran faktörler arasında uzun süreli güneş maruziyeti, solaryum kullanımı, ciddi güneş yanıkları, açık ten rengi, renkli gözler, ailede deri kanseri öyküsü ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerin bulunduğunu vurguladı.

Hastalığın tedavi edilse bile tekrarlama ihtimali bulunduğuna işaret eden Losol, “Bu durum, kişinin başka deri kanseri türlerine yakalanma riskini de beraberinde getiriyor. Tedavi edilmediği takdirde nadiren de olsa başka organlara yayılma riski olabilir. Bu nedenle, tedavi sonrası düzenli kontrol şarttır. Güneşin en yoğun olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda bulunmamak, en az 30 SPF içeren güneş koruyucu kremleri kullanmak ve bu koruyucuları 2-3 saatte bir yenilemek oldukça önemlidir. Solaryumdan tamamen uzak durmak ve ciltteki değişiklikleri düzenli kontrol etmek gerekir” dedi.

Tedaviye ilişkin bilgiler de veren Dr. Losol, “Bazal hücreli karsinom tedavisinde amaç, kanserli dokunun tamamen çıkarılmasıdır. Cerrahi müdahale başta olmak üzere kriyoterapi (dondurma tedavisi), elektrokoter, radyoterapi, kemoterapi ve lokalize krem tedavisi gibi seçenekler uygulanabilir. Tedavi yöntemi, tümörün türüne ve evresine göre belirlenir” diye konuştu.

Hastaların tedavi sonrası düzenli kontrolünün önemini vurgulayan Losol, “Verilere göre, tedavi edilen hastaların yüzde 33’ünde birinci yılda, yüzde 50’sinde ikinci yılda, yüzde 66’sında ise üçüncü yılda nüks görülebilir. Bu nedenle, ilk beş yıl boyunca altı ayda bir dermatolojik muayene önerilir. Cilt sağlığı için erken tanı hayat kurtarıcıdır” ifadelerini kullandı.

Güneş ışınları ve solaryum cilt kanserini tetikliyor

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme