Gizli kalp hastalığı ölümle sonuçlanabilir
Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, belirtileri çoğu zaman göz ardı edilen 'gizli kalp' rahatsızlığına karşı uyarılarda bulundu.
Son zamanlarda artan ani kalp krizlerine bağlı ölümler, halk arasında “gizli kalp” olarak bilinen rahatsızlığı gündeme taşıdı. Karadeniz müziğinin sevilen sanatçısı Volkan Konak’ın sahnede geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirmesi, altı ay önce benzer şekilde hayatını kaybeden sanatçı Metin Arolat'ın ardından kamuoyunda endişe yarattı.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, özellikle şikayet belirtisi göstermeyen bireylerde görülen bu durumu “gizli kalp” olarak tanımlayarak, erken tanı konulmaması halinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. “Gizli kalp erken dönemde tanı konulmazsa kendini ani kalp ölümü ile gösterebilir. Bu durumun görülme riski yüzde 20 civarındadır. Her beş hastanın birinde tanı konulmadığı için ani kayıplar yaşıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yurtdaş, gizli kalp hastalığının genetik geçişten ziyade kişide ağrı hissinin olmamasından kaynaklandığını belirterek, özellikle tansiyon ve diyabet hastalarında bu durumun daha sık yaşandığını vurguladı. “Bu bireyler herhangi bir ağrı hissetmeyebilir. Bu yüzden şikayet olmasa dahi düzenli kontroller oldukça önemlidir. Erken tanı hayat kurtarır,” dedi.
Kritik yaşın 40 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yurtdaş, hastaların çoğunlukla göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi tipik şikayetleri yaşamamasına rağmen, karın ağrısı, terleme, el, kol veya çenede ağrı gibi belirtileri göz ardı ettiğini ve bunların kalple ilgili olduğunu düşünmediğini ifade etti. “Gizli kalp, 40 yaşından sonra daha sık görülüyor. Tanı koyduktan sonra bu durum aşikâr kalp hastalığı olarak kabul edilir ve gerekli tedavilere başlanır,” diye konuştu.
Tanı sürecinin önemine değinen Prof. Dr. Yurtdaş, gizli kalp şüphesi olan bireylerin ilk adımda kardiyoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtti. Muayene sonrası yapılacak tetkiklerle hastalığın tespit edilebileceğini ifade ederek, “Tanı konulması halinde koroner anjiyografi yaparak kalp damarlarını görüntülüyoruz. Gerektiğinde balon ve stent tedavileri ile müdahale ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Ani kalp krizlerinin önüne geçmek ve gizli kalbi teşhis edebilmek için düzenli kontrollerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, herhangi bir belirti olmasa da özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerin kalp muayenesini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakmadan Geçme





