Gıda işletmelerinde karekod zorunluluğu başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı 'karekod uygulaması' yarından itibaren gıda satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu hale geliyor.

Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim durumunu takip edebilmesi amacıyla geliştirilen karekod uygulaması, yarından itibaren tüm satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu olarak kullanılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan uygulama, market, kasap, manav gibi satış noktaları ile restoran, kafe ve yemekhaneler gibi toplu tüketim işletmelerinde tüketicilerin işletmelerin denetim geçmişine doğrudan ulaşmasına imkan sağlıyor.

Şu ana kadar gönüllü olarak kullanılan sistem, artık zorunlu hale geldi. İşletmeler, kendilerine özel oluşturdukları karekodu tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir noktaya asmak zorunda olacak.

Tüketiciler, işletmelerin görünür noktalarına asılacak karekodu “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulama üzerinden okutarak işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan ve adres bilgileri ile işletmede yapılan son denetimin tarihine ulaşabilecek. Bu uygulamayla, tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimini artırmak, menfaatlerini korumak ve Bakanlığın yürüttüğü resmi kontrollerin görünürlüğünü sağlamak hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu Çiğdem Kurtar, uygulamanın detaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gıda kontrollerinde şeffaflık ilkesini benimsiyoruz. Bu kapsamda resmi kontrol sonuçlarını tüketiciyle paylaşıyoruz. Uygulamayı Haziran 2024’te başlattık ve şu ana kadar gönüllülük esaslı yürüttük. Yarından itibaren satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu olacak. Üretim işletmelerinde ise uygulama gönüllü olarak devam edecek” dedi.

Kurtar, işletmelerin karekod oluşturma sürecine de değinerek, “İşletmeciler ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden karekod oluşturma bölümüne giriş yaparak sadece vergi ya da TC kimlik numaraları ile Bakanlığımızdan aldıkları işletme kayıt numarasını girmeleri yeterli. Karekod, başvuru ya da ücret gerekmeksizin, 7 gün 24 saat oluşturulabilir. İşletmecilerin bu karekodu tüketicinin görebileceği bir yere asmaları yeterli” diye konuştu.

Tüketicilerin karekodun okutulmasıyla işletmenin Bakanlığa kayıtlı ve denetlenen bir işletme olduğunu anlayabileceğini belirten Kurtar, “Karekodu okuttuktan sonra bir uygunsuzluk tespit edilirse, tüketiciler Alo 174 Gıda Hattı’na bildirimde bulunabilir” ifadesini kullandı.

Kurtar, uygulamaya geçmeyen işletmelerin ise yaptırımla karşılaşacağını söyledi: “Şikayet üzerine ya da rutin denetimler sonucunda uygulamayı hayata geçirmeyen işletmelere para cezası verilecek. Gıdaların kontrollerinde yüksek teknoloji kullanıyoruz. Numuneleri steril ambalajlara alıyor, lazer termometre ile ölçümler yapıyor, DNA düzeyinde denetimler gerçekleştiriyoruz. Tüketicilerimizin ‘Tarım Cebimde’ uygulamasını ve internet sitemizi takip etmelerini rica ediyoruz. Unutmayın, en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Hepimiz sonuçta tüketiciyiz. Tüketicinin gıdanın güvenli olduğuna inanması ve işletmenin denetlendiğini bilmesi memnuniyet yaratıyor.”

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme