Gençleri tarıma döndürmek için acil teşvik çağrısı
Türkiye'de tarım sektöründe çalışan nüfus yaşlanmaya devam ederken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçi yaş ortalamasının yükselmesiyle birlikte gençlerin tarımdan uzaklaştığını ve bu durumun gıda arz güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
Türkiye’de tarım sektöründe çalışan nüfus yaşlanmaya devam ederken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçi yaş ortalamasının yükselmesiyle birlikte gençlerin tarımdan uzaklaştığını ve bu durumun gıda arz güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada üreticilerin yüzde 82’sinin erkek, yüzde 18’inin kadınlardan oluştuğunu belirtirken, tarımda ortalama yaşın 59’a çıktığını, kadınlarda bu oranın 61 olduğunu aktardı.
Üreticilerin yüzde 35’inin 65 yaş üstü, yüzde 35’inin ise 50-64 yaş aralığında olduğunu vurgulayan Bayraktar, 18-32 yaş aralığındaki genç üreticilerin oranının yalnızca yüzde 5 olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum, gençlerimizin tarımdan ve kırsal yaşamdan hızla uzaklaştığını gösteriyor.” dedi.
Bayraktar, kırsal nüfusun azalmasının en önemli nedenlerinden birinin ekonomik, sosyal ve eğitim imkanlarının yetersizliği olduğunu söyledi. 30 yıldır doğum yapılmayan, kış aylarında tamamen boşalan ve sadece bekçilerin koruduğu köylerin varlığına işaret etti.
Bayraktar, gençlerin kırsalda kalabilmesi için gelir güvencesi ve sosyal desteklerin artırılması gerektiğini belirterek, özellikle genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik prim yükünün devlet tarafından azaltılması gerektiğini ifade etti.
“Prim borçları üreticilerimizin sırtında kambura dönüşmüş durumda. Bu yükün hafifletilmesi şart.” sözleriyle çağrısını yineledi.
Gençlerin tarıma yönelmesini sağlamak için tarım arazisi ediniminin kolaylaştırılması, düşük faizli krediler ve hibe desteklerinin artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, tarımsal girişimciliği teşvik edecek özel fonların oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Tarım kooperatiflerinin gençlerin katılımına açık ve güçlü yapılar haline getirilmesinin önemine değinen Bayraktar, ayrıca tarım liseleri ve üniversitelerde tarım-teknoloji odaklı eğitim programlarının yaygınlaştırılmasını önerdi.
“Gençleri tarıma kazandırmak sadece sektör için değil, ülkemizin geleceği için de hayati önemde. Gıda arz güvenliğimizin sürdürülebilirliği için tüm paydaşlar üzerine düşeni yapmalıdır.”
Bakmadan Geçme





