Aksaraylı Mehtap Polat, eşi Cüneyt Polat ile evlendikten sonra bir süre Ağrı merkezde yaşadıktan sonra, eşinin isteğini kabul ederek yedi yıl önce Anakaya köyüne yerleşti. Köy yaşamına uyum sağlamakta zorlanmadan üretime yönelen Polat ailesi, ilk olarak 10 büyükbaş hayvan alarak besiciliğe adım attı. Et ve süt üretimiyle geçimlerini sağlayan aile, zaman içinde hayvan sayılarını artırarak köyün dikkat çeken işletmelerinden biri hâline geldi. Bugün 60 büyükbaş hayvanla üretim yapan çift, bölgedeki genç ailelere de umut veriyor.Hayvan varlıklarını büyütme hedefiyle Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne başvuran aile, projeden olumlu sonuç aldı. Ziraat Bankası’nın "Temel Hayvancılık Kredisi" kapsamında iki yıl geri ödemesiz, toplam yedi yıla yayılan esnek kredi imkânından yararlanarak TİGEM’den 15 gebe düve satın aldılar. Devlet desteğiyle güçlenen işletme, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine canlılık kazandırdı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, projenin 2024–2028 yılları arasında uygulanacağını belirterek Ağrı’da yoğun başvuru olduğunu söyledi. Hüseyinoğlu, “İlimizde 4 bin 839 geçerli başvuru oldu. Projeye başvuran her üreticimize 5 ila 15 gebe düve dağıtılıyor.” dedi. Hayvanların TİGEM tarafından temin edildiğini belirten Hüseyinoğlu, “TİGEM’in o günkü satış fiyatı esas alınıyor. Üretici ister peşin alabiliyor ister kredi kullanabiliyor. Ziraat Bankası bu kapsamda iki yıl ödemesiz, beş ila yedi yıl arasında değişen vadelerle kredi desteği sağlıyor.” ifadelerini kullandı.Hayvanların sigortasının Tarım Sigortaları Havuzu tarafından yapıldığını aktaran Hüseyinoğlu, “Hayvan başına aylık 1500 lira bakım ve besleme ücreti sağlanıyor. İlimizde bu projeden faydalanmaya hak kazanan 104 asil, 156 yedek olmak üzere 260 kişi var. İlk hayvanlar, Anakaya köyünde Mehtap Polat adlı üreticimize teslim edildi.” diye konuştu.
Mehtap Polat ise yedi yıldır besicilik yaptıklarını, gebe düvelerin de gelmesiyle hayvan sayılarını daha da artırdıklarını dile getirdi. Hayvancılığı sevdiğini vurgulayan Polat, “Eşim hayvanların yemini ve samanını veriyor. Ben ineklerimi sağıyorum. TİGEM’den devlet destekli 15 tane etçi ırk gebe düve aldık. Desteklerden faydalanarak ahırımızı büyütmek istiyoruz. 15 yıllık evliyim, aslen Aksaraylıyım. Ağrı merkezde bir evimiz de var ama eşim köy hayatını sevdiği için burada bir ev yaptık ve hayvancılığa başladık. 5 çocuğumla nasıl ilgileniyorsam, hayvanlarla da aynı özenle ilgileniyorum.” dedi.Cüneyt Polat da Iğdır Kazımkarabekir Tarım İşletmesi’nden aldıkları etçi ırk gebe düvelerle işletmelerini büyüttüklerini belirterek, “Hayvancılığa 10 hayvanla başlamıştık. Bugün işletmemizde 60 hayvanımız var. Daha da büyümeyi hedefliyoruz. İki yıl ödemesiz, yedi yıl geri ödemeli kredi kullandık.” ifadelerini kullandı.