Faizsiz ev, iş yeri ve araç sahibi olmanın yeni yolunu Bakan Kurum açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Emlak Katılım Tasarruf Finansman Sistemi'nin ayrıntılarını paylaştı.
İstanbul’da düzenlenen tanıtım programında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların faizsiz şekilde ev, iş yeri ve araç sahibi olmasını sağlayacak yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. Emlak Katılım Tasarruf Finansman Sistemi adıyla tanıtılan model, kamu bankası güvencesiyle devreye alındı.
Bakan Murat Kurum, konuşmasında, “Bugün milletimize yepyeni bir imkan sunuyoruz. Artık herkes bütçesine uygun taksitlerle birikim yapabilecek, noter huzurunda çekiliş ya da kendi belirleyeceği ödeme planıyla evine, iş yerine, aracına kavuşabilecek. En önemlisi de bu sistemde kesinlikle faiz yok, doğrudan doğruya devlet güvencesi var” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin son 25 yılda konut, şehircilik ve sosyal devlet anlayışıyla büyük projelere imza attığını hatırlatan Kurum, bugüne kadar 1 milyon 704 bin sosyal konut inşa ettiklerini, bu projelerle yaklaşık 5 milyon vatandaşa güvenli yaşam alanı sağladıklarını söyledi. Halen yapımı süren 280 bin konutun kısa sürede tamamlanarak teslim edileceğini de ekledi.
Yeni sistemin sadece ev değil, iş yeri ve araç sahibi olmayı da kolaylaştıracağını belirten Kurum, iki farklı model üzerinde durdu. İlk modelde, noter huzurunda yapılacak çekilişlerle sırası gelen katılımcılara finansman desteği sağlanacak. İkinci modelde ise çekiliş olmayacak, vatandaşlar teslim tarihini kendi belirleyerek peşinat ya da taksit imkanıyla ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
Kurum, “Bizim amacımız herkesin başını sokacak bir evi, işini sürdürecek bir dükkanı ve yoluna çıkacak bir aracı olsun. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
İstanbul Valisi Davut Gül de programda yaptığı konuşmada, büyük şehirlerin yoğun göç aldığını ve bu durumun barınma ihtiyacını artırdığını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bakanlığımız farklı hedef kitlelere yönelik çalışmalar yapıyor. Bu proje de vatandaşlarımızın beklentilerine yanıt verecek” ifadelerini kullandı.
Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Onur Gök ise bankanın kuruluşundan bu yana faizsiz finans alanında önemli adımlar attığını söyleyerek, “Tasarruf Finansman Sistemi ile vatandaşlarımızın ev, araç ve iş yeri ihtiyaçlarına güvenilir çözümler sunacağız. Attığımız her adımda ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu da tasarrufların etkin kullanımının önemine dikkat çekerek, katılım finans ve tasarruf finansman şirketlerinin birlikte çalışmasının sektör için yeni bir aşama olduğunu belirtti. Kavcıoğlu, bu modelin Bakanlığın sosyal konut politikalarını da tamamlayıcı bir nitelik taşıyacağını ifade etti.
Programda konuşmaların ardından, Emlak Katılım Tasarruf Finansman AŞ’nin ilk tanıtım filmi izleyicilere sunuldu. Katılımcılar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakmadan Geçme





