ETÜ akademisyenlerinden akıllı araçlar için yenilikçi süspansiyon çözümü
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan proje, aktif süspansiyon sistemlerine yapay zeka tabanlı yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünlütürk’ün yürütücülüğünü yaptığı ve Arş. Gör. Tuğrulhan Akgül’ün araştırmacı olarak yer aldığı "Farklı Yol Profillerine Uyum Sağlayabilen Aktif Süspansiyon Sistemi için Makine Öğrenme ve Optimizasyon Tabanlı Anahtarlamalı Lineer Kuadratik Regülatör Denetleyici Tasarımı ve Uygulaması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje ekibi, geliştirdikleri sistemin otomotiv sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Ünlütürk ve Arş. Gör. Akgül, otomotiv endüstrisinin her geçen yıl büyüdüğüne ve kullanıcı beklentilerinin arttığına vurgu yaparak şunları söyledi:
“Otomobil ve taşımacılık sektöründe kullanılan taşıtların performans, konfor ve güvenlik beklentileri giderek artıyor. Özellikle araçlarda bulunan Aktif Süspansiyon Sistemleri, arzu edilen performans, konfor ve güvenlik noktasında en önemli unsurlardan biridir. Önerdiğimiz proje ile farklı yol sınıfı profilleri için Makine Öğrenmesi tabanlı sınıflandırma yaparak, aktif süspansiyon sistemine sahip araçlara bulundukları yol sınıfı bilgisinin aktarılmasını hedefliyoruz.”
Akıllı Araçlar İçin Yenilikçi Süspansiyon Sistemi
Projenin temel amacı, farklı yol koşullarına uyum sağlayabilen dinamik bir süspansiyon denetleyicisi geliştirmek. Bu doğrultuda Makine Öğrenmesi ve Optimizasyon Algoritmaları kullanılarak yol sınıfları analiz edilecek ve en uygun süspansiyon ayarları otomatik olarak uygulanacak.
Proje ekibi, bu yenilikçi sistemin çalışma prensibini şu şekilde açıkladı:
"Aktif Süspansiyon Sistemi’ne gelen yol sınıfı bilgisinin algılanarak en uygun denetleyici parametresinin uygulanması aşaması, özgün bir adaptasyon mekanizması ile gerçekleştirilecek. Tasarlanacak ve uygulanacak olan Makine Öğrenmesi ve Optimizasyon tabanlı anahtarlama mekanizmasına sahip denetleyicinin, aktif süspansiyon sistemine sahip akıllı araçların sürüş ve güvenlik performanslarına olumlu katkılar sağlamasını öngörüyoruz."
Bu sistem sayesinde araçlar, sürüş esnasında yol koşullarını analiz ederek en uygun süspansiyon ayarlarını otomatik olarak belirleyebilecek. Bu da daha konforlu bir sürüş deneyimi sunarken, aynı zamanda araç güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olacak.
TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, gelecekte akıllı araç teknolojileri ve otonom sürüş sistemleriyle entegrasyon açısından büyük bir potansiyele sahip. Geliştirilecek sistemin otomotiv endüstrisinde çığır açabilecek bir yenilik olması bekleniyor.
Bakmadan Geçme





