Ermenistanlı dağcıların Ağrı Dağı'na ilgisi artıyor
Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ardından Ermenistanlı dağcıların Ağrı Dağı'na yönelik ilgisi artarken, son olarak 7 kişilik grup zirve tırmanışına başladı.
Haberin Özeti
- • Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle birlikte Ermenistanlı dağcıların 5137 metrelik Ağrı Dağı’na ilgisi arttı.
- • Son olarak 7 kişilik bir Ermeni dağcı grubu, dağ rehberi Nursin Ceylan rehberliğinde zirve tırmanışına başladı.
- • Artan bu ilgi, Ağrı Dağı'nın uluslararası dağcılık turizmi potansiyelini artırarak Doğubayazıt ekonomisine katkı sağlıyor.
Türkiye’nin 5 bin 137 metre yüksekliğiyle en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, yerli ve yabancı dağcıları ağırlamaya devam ediyor. Son dönemde özellikle Ermenistan’dan gelen dağcı gruplarının bölgeye ilgisinde dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde başlayan normalleşme süreciyle birlikte Ermenistanlı doğa ve dağcılık tutkunlarının Ağrı Dağı’na yönelik taleplerinin arttığı belirtiliyor. Bu yıl içerisinde farklı tarihlerde çok sayıda Ermenistanlı dağcı Doğubayazıt’a gelerek zirve tırmanışı gerçekleştirirken, yeni grupların da gerekli işlemlerinin tamamlanmasını beklediği ifade ediliyor.
Son olarak Ermenistan’dan Ağrı’ya gelen 7 kişilik dağcı grubu, hazırlıklarını tamamlamalarının ardından dağ rehberi Nursin Ceylan öncülüğünde zirve yolculuğuna başladı.
Doğubayazıt’tan Ağrı Dağı eteklerine ulaşan grup, gerekli ekipman ve malzemelerini hazırlayarak yürüyüşe geçti. Belirlenen kamp noktalarında konaklayacak dağcıların, hava ve dağ şartlarının uygun olması halinde 5 bin 137 metrelik zirveye ulaşmaları hedefleniyor.
Yabancı dağcı gruplarının bölgeye gelişi, dağcılık turizminin yanı sıra Doğubayazıt’taki konaklama, ulaşım, rehberlik ve diğer turizm hizmetlerine de hareketlilik kazandırıyor.
Ceylan: Ermenistan’dan ciddi bir talep var
Dağ rehberi Nursin Ceylan, Karaköse Haber’e yaptığı açıklamada Ermenistanlı dağcıların Ağrı Dağı’na ilgisinin bu yıl arttığını belirtti.
Ceylan, “Bu sezon Ermenistan’dan gelen çok sayıda dağcı grubuyla tırmanış gerçekleştirdik. Şu anda da 7 kişilik grubumuzla zirve yolculuğumuza başladık. Gelen grupların en büyük hedefi 5 bin 137 metrelik zirveye ulaşmak. Bunun yanında yeni gruplardan da talepler geliyor. Gerekli işlemlerini tamamlayan ekipler bölgeye gelerek tırmanışlarını gerçekleştiriyor.” dedi.
Ağrı Dağı’nın uluslararası dağcılık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ceylan, “Ermenistan’ın yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden dağcıları burada ağırlıyoruz. Her yabancı grubun bölgeye gelmesi sadece dağcılık açısından değil, Doğubayazıt turizmi açısından da önemli. Konaklıyorlar, alışveriş yapıyorlar ve yerel rehberlerle çalışıyorlar. Ağrı Dağı’nın turizm potansiyelini daha iyi değerlendirebilirsek bölgeye gelen yabancı dağcı sayısının çok daha fazla olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme


