• Haberler
  • Gündem
  • Ekranlarda şarkı söyleyen ilk Türk kadınıydı hayata veda etti

Ekranlarda şarkı söyleyen ilk Türk kadınıydı hayata veda etti

Türk müziğinin öncü isimlerinden Rüçhan Çamay, 94 yaşında hayatını kaybetti.

Türk müziğinin öncü isimlerinden Rüçhan Çamay, 94 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını, kızı şarkıcı ve oyuncu Melike Demirağ sosyal medya üzerinden duyurdu. Demirağ paylaşımında, “Annem annem, hayat arkadaşım, yoldaşım. Sensizlik çok zor gelecek.” ifadelerine yer verdi.

Çamay’ın cenazesi, 11 Temmuz Cuma günü Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

1931 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Rüçhan Çamay, müzikle küçük yaşlarda tanıştı. 12 yaşındayken Ankara Radyosu Çocuk Kulübü’nde Nedim Otyam yönetimindeki çocuk korosunda yer aldı. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve şan eğitimi alan Çamay, sahne kariyerine 1947’de İstanbul’da adım attı.

1953’te Amerikalı sanat ajanı William Morris’in davetiyle ABD’ye giden Çamay, CBS televizyonunda yayınlanan “Art Link Letter Show” adlı programa katılarak burada Türk halk müziği seslendirdi. Böylece televizyonda şarkı söyleyen ilk Türk şarkıcı olarak tarihe geçti.

1950’li yıllarda evlendiği yapımcı ve yönetmen Turgut Demirağ ile olan evliliğinden, 1956’da sanat dünyasında iz bırakan kızı Melike dünyaya geldi.

Çamay, “Para Para Para!”, “Gönlüm Çok Zengin”, “Ne Haber”, “Televizyon”, “Çocukluğum”, “Yavaş Yavaş” ve “Rüzgarlı Bir Akşam Üstü” gibi birçok parçayla hafızalara kazındı. Aynı zamanda “Yuvamı Yıkamazsın”, “İstanbul Geceleri” ve “Aşk ve Kin” gibi filmlerde oyuncu olarak da yer aldı.

Sanat yaşamı boyunca cazdan halk müziğine, sahneden sinemaya kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Rüçhan Çamay, Türkiye'nin müzik ve kültür tarihinde önemli bir yer edindi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme