Dolar güçleniyor, altın geriliyor: Küresel fiyatlamalarda yön ne?
ABD'de güçlü gelen makroekonomik veriler ve büyük bankaların artan kârları risk iştahını artırırken, Fed üzerindeki faiz baskısı da gündemdeki yerini koruyor.
Küresel piyasalarda geçen hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik baskılar, bankanın faiz politikası üzerindeki belirsizlikleri gündeme getirirken, aynı dönemde gelen güçlü makroekonomik veriler ve büyük bankaların ikinci çeyrek bilançolarındaki kâr artışı risk iştahını destekledi.
ABD’de Bank of America’nın nisan-haziran döneminde net karı %3, Morgan Stanley'nin %15, Goldman Sachs'ın ise %22 artış gösterdi. Analistler, özellikle yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi gelirlerindeki yükselişin finansal piyasaların gücünü yansıttığını belirtti. Öte yandan, Başkan Trump’ın Powell’ı görevden almayı planladığı yönündeki iddialar spekülasyona neden olsa da Trump, böyle bir planı olmadığını açıkladı.
Ekonomik veri tarafında ise ABD’de TÜFE haziranda aylık %0,3, yıllık bazda %2,7 artarak beklentileri aştı. Çekirdek TÜFE yıllık %2,9 olurken, ÜFE ise yıllık %2,3 artışla beklentilerin altında kaldı. İşsizlik maaşı başvurularının 5 haftadır düşmesi ve haziranda perakende satışların %0,6 artması da ekonomideki toparlanmanın sürdüğüne işaret etti. Buna rağmen Fed’in faiz indirimi ihtimali, enflasyonun yönüne bağlı olarak eylül sonrası için zayıflamış görünüyor.
ABD’de kripto varlıklara dair üç yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmesiyle, dijital para düzenlemeleri yeniden gündeme geldi. Trump tarafından imzalanan “GENIUS” tasarısı ile sabitkoin düzenlemeleri yürürlüğe girerken, "Anti-CBDC" yasası merkez bankası dijital paralarına sınırlama getiriyor.
New York borsasında geçen hafta S&P 500 endeksi %0,59, Nasdaq %1,51 yükselirken, Dow Jones %0,07 düşüş kaydetti. Dolar endeksi haftayı %0,6 artışla tamamlarken, altının onsu 3.350 dolara geriledi. Brent petrol ise %2 değer kaybıyla 68,6 dolardan işlem gördü.
Avrupa tarafında ECB’nin bu hafta açıklayacağı faiz kararı öncesi yatırımcılar temkinli hareket ediyor. Başkan Trump’ın AB ile yeni ticaret anlaşmasına sıcak bakması iyimserliği artırsa da gümrük tarifesi söylentileri risk algısını canlı tutuyor. Almanya Merkez Bankası, ABD’nin ticaret politikalarının büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu belirtirken, ECB’nin politika faizinde bu hafta değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Asya’da, Çin’de ikinci çeyrekte %5,2 büyüme kaydedilirken, sanayi üretimi yıllık %6,8 arttı. Nvidia’nın yapay zeka çip satışlarının Çin’e yeniden başlayabileceğine yönelik haber akışı teknoloji hisselerini destekledi. Japonya’da ise TÜFE %3,3 artarak BoJ’un %2 hedefinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Çin, ABD ile ticari ilişkileri yeniden canlandırma niyetini açıklarken, yatırımcılar Tokyo TÜFE verisini yakından izleyecek.
Yurt içinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 25 Temmuz’daki faiz kararına çevrildi. AA Finans’ın anketine göre ekonomistler TCMB’nin faizi 250 baz puan indirerek %43,50 seviyesine çekmesini bekliyor. BIST 100 endeksi geçen hafta %0,07 yükselirken, dolar/TL kuru 40,39 seviyesine çıktı.
Bakmadan Geçme





