Doğu'nun zirvesine yol açılıyor: Ağrı Dağı'nda güvenlik ve turizm atağı
Ağrı Dağı'nın kuzeyinde yapımı süren yol, turizmi canlandırması ve bölge güvenliğini artırması hedefiyle dikkat çekiyor.
Ağrı Dağı’nın kuzey bölümünde, hayvancılık, güvenlik ve turizme katkı sağlaması amacıyla yapımına başlanan “turizm ve güvenlik yolu” projesinde üçüncü etap çalışmalarına başlandı. İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Iğdır Valiliği tarafından yürütülen proje kapsamında, yolun 76,4 kilometre uzunluğa ulaşması hedefleniyor.
Proje, 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı’nın Korhan bölgesinden başlayarak Küçük Ağrı Dağı’nın eteklerine kadar uzanıyor. Yol güzergâhı, iki dağ arasındaki Serdarbulak Yaylası’nı da içine alıyor. İlk iki etapta sırasıyla 15,3 ve 32,5 kilometrelik bölümler tamamlandı. Şu ana kadar toplamda 47,8 kilometrelik kısmı biten yolun, üçüncü etapta Gödekli köyünden Ağrı sınırına kadar olan 27 bin 685 metrelik kısmı inşa edilecek.
Proje tamamlandığında, sadece bölgenin fiziki ulaşım altyapısı değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal yapısı da önemli ölçüde etkilenecek. Doğal yapısıyla her geçen gün doğaseverlerin ve dağcıların ilgisini çeken Ağrı Dağı’na ulaşımın kolaylaşması, turizm potansiyelini doğrudan artırması bekleniyor.
Iğdır Valisi Ercan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaların detaylarına değindi. “Geçen sene Korhan Yaylası’ndan başladığımız yol, sanat yapılarıyla ve stabilizesiyle çok güzel bir şekilde tamamlandı. Üçüncü etapta da Gödekli köyünden başlayıp Ağrı sınırına kadar olan 27 bin 685 metrelik yolumuzun yapımına yoğun şekilde başladık. Şu an yolun ıslah çalışmalarını yapıyoruz,” dedi.
Yolun çok amaçlı kullanılacağını vurgulayan Turan, şunları söyledi:
“Biz buna güvenlik yolu diyoruz ama aslında turizm yolu olacak. Hayvancılığı ve arıcılığı destekleyecek, bölgenin ekonomisine de ciddi katkı sunacağını düşünüyorum. Karakolumuzun yapılmasıyla da özellikle bölgemizde turizmin canlanması eş zamanlı olarak artacak.”
Yapımı planlanan jandarma karakolu ise Ağrı ile Iğdır sınırının başladığı noktada konumlandırılacak. Bu karakolun güvenlik açısından bölgeye önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Ağrı Dağı'nın doğal yapısı, başta tırmanış olmak üzere birçok doğa sporuna uygun. Bu kapsamda tematik turizm projelerinin de planlandığını belirten Turan, şöyle devam etti:
“Ağrı Dağı'nın tırmanış sporlarına açılmasının yanı sıra burada tematik turizm, özellikle yamaç paraşütü, yayla turizmi noktasında güzel çalışmalarımız var. Burada yapılan çalışmaların ileride nasıl büyük katkılar sunacağını hep beraber göreceğiz.”
Bölgenin terörden arındırılması ve güvenlik düzeyinin artmasıyla birlikte, Ağrı Dağı'nın yeniden doğa ve spor turizminin merkezi olması hedefleniyor.
Bakmadan Geçme




