Diyetisyen Yıldırım'dan Ağrılılara bahar dönemi beslenme tavsiyeleri
Diyetisyen Bilge İgan Yıldırım, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam çağrısı yaptı.
Ağrı’da görev yapan Diyetisyen Bilge İgan Yıldırım, obeziteye karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde obezite oranlarının hızla arttığını belirten Yıldırım, bu durumun ciddi sağlık risklerini beraberinde getirdiğini vurguladı.
Yıldırım, son yayımlanan uluslararası araştırmalara göre obez birey sayısının dünya genelinde bir milyarı aştığını söyledi. 1980’lerden bu yana 70’ten fazla ülkede obezite oranlarının en az iki katına çıktığını, çocuk ve ergenlerde ise bu artışın 2 ila 4 kat seviyelerinde olduğunu ifade etti:
“Obezite, sadece estetik ya da kilo fazlası olarak değerlendirilmemeli. Bu durum; kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, insülin direnci gibi birçok kronik sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun sağlık araştırmalarına göre ülke nüfusunun %20’sinden fazlası obez kategorisinde yer alıyor. Bu tablo, obezitenin artık bir halk sağlığı sorunu olduğunun açık bir göstergesidir” dedi.
Yıldırım, bireylerin yeme alışkanlıklarının çoğu zaman duygusal yönlerle de bağlantılı olduğunu belirterek, bu konuda farkındalık yaratmanın önemli olduğunu söyledi:
“Bazı bireyler yemek yemeyi bir mutluluk aracı olarak kullanıyor. Ancak bu davranış biçimi sağlıksız bir döngüye yol açıyor. Danışanlarımız sağlıklı yaşam sürecine geçtikten sonra geçmişte ne kadar mutsuz olduklarını ve yemek sonrası kendilerini kötü hissettiklerini fark ediyorlar. Sağlıklı beslenmeye başladıktan sonra ise daha dinç ve iyi hissettiklerini sıkça dile getiriyorlar.”
Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte doğada yetişen doğal besinlere yönelmenin arttığını da ifade eden Yıldırım, özellikle Ağrı’da yaygın şekilde tüketilen gullik (çiriş) otu ve çakşır gibi bitkiler konusunda da uyarılarda bulundu:
“Doğal otlar, doğru şekilde ve kararında tüketildiğinde faydalı olabilir. Ancak bilinçsiz ve aşırı tüketim, bazı bireylerde sindirim sorunlarına ya da başka sağlık problemlerine yol açabilir. Vatandaşlarımızdan bu otları tüketirken ölçülü olmalarını, mümkünse uzman görüşü almalarını öneriyorum.”
Ayrıca günlük yeterli su tüketiminin ve hareketli yaşam tarzının önemine de değinen Yıldırım, Ağrılılara bahar aylarını yürüyüş ve fiziksel aktiviteyle değerlendirme çağrısında bulundu:
“Su tüketimi, metabolizmanın dengelenmesi ve toksin atılımı için temel bir adımdır. Aynı şekilde düzenli yürüyüşler, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumlu yönde etkiler. Sağlıklı yaşam, küçük ama düzenli adımlarla başlar.”
Diyetisyen Bilge İgan Yıldırım, toplumun obeziteye karşı bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı yaşamın sürdürülebilir hale getirilmesi için kamuoyunu doğru bilgilendirmenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme





