• Haberler
  • Bölge
  • Diyarbakır'da kadın muhtarlar mahallelerin yükünü omuzluyor

Diyarbakır'da kadın muhtarlar mahallelerin yükünü omuzluyor

Diyarbakır'ın merkez ilçeleri Bağlar, Sur ve Yenişehir'de toplam 7 mahallede kadın muhtarlar, vatandaşların sorunlarını çözmek için büyük bir özveriyle çalışıyor.

Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde muhtarlık görevine seçilen Suzan Altıntaş (Yolaltı Mahallesi), Fatima Kantar (Kooperatifler Mahallesi), Sadiye Sebat (Şehitlik Mahallesi), Çiçek Gözen (Şeyhşamil Mahallesi), Dilek Dere (Körhat Mahallesi), Dilek Demir (Muradiye Mahallesi) ve Şener Çelik (Lalebey Mahallesi), mahalle sakinlerinin her türlü ihtiyacına yanıt vermeye çalışıyor.

2014 yılına kadar kent merkezinde sadece bir kadın muhtar bulunurken, son seçimlerde bu sayı 7’ye yükseldi. Kadın muhtarlar, özellikle mahallelerindeki kadınların sorunlarına çözüm üretmek için büyük çaba harcıyor.

“Kadınlar Bize Daha Rahat Ulaşabiliyor”

Körhat Mahalle Muhtarı Dilek Dere, aslen Sakarya Hendekli olduğunu ve 9 yıldır Diyarbakır'da yaşadığını belirterek, eşi nedeniyle geldiği şehirde muhtar olarak görev yapmanın gururunu yaşadığını söyledi. İlk dönemini geçirdiğini ve bir yıldır görevde olduğunu dile getiren Dere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemine dikkat çekerek, kadınların toplumda daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.

Dere, "Biz 7 kadın muhtar olarak Diyarbakır’da önemli bir görev üstleniyoruz. Mahalle sakinlerimizden özellikle kadınlar, bizlere daha kolay ulaşabiliyor. Sorunlarını, iş taleplerini, yardımla ilgili isteklerini daha rahat anlatabiliyorlar. Biz onlar için sadece bir muhtar değil, aynı zamanda bir arkadaş, bir psikolog gibi de olmaya çalışıyoruz" dedi.

“Yaşlı Amcalar Evlendirme Talebiyle Geliyor”

Kadınların ekonomik olarak güçlenmesine destek vermek istediklerini belirten Dere, "Onların ayakları üzerinde durmalarını istiyoruz. Kadınlar her zaman güçlü olmalı. Mahallelerimizde iş imkanları yaratmak için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Gelen taleplerin bazen ilginç olabildiğini de belirten Dere, "Özellikle yaşlı amcalar bazen muhtarlığa gelip bizden kendilerini evlendirmemizi istiyorlar. Böyle taleplerle sıkça karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadın muhtarlar olarak düzenli toplantılar yaparak mahallelerdeki sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını söyleyen Dere, "Sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yöneticilerle görüşerek halkımızın sıkıntılarını dile getiriyoruz. Kadınlarımız her zaman güçlüdür, bunu asla unutmamalılar" dedi.Diyarbakır'da kadın muhtarlar mahallelerin yükünü omuzluyor

“Mücadeleden Vazgeçmedim”

Şeyhşamil Mahalle Muhtarı Çiçek Gözen ise daha önce de aday olduğunu ancak küçük bir farkla kaybettiğini belirtti. Mücadelesini bırakmadığını ve sonunda seçimi kazandığını anlatan Gözen, Bağlar ilçesinin yoksul mahallelerinden biri olduğunu, ayrıca deprem sonrası ortaya çıkan sorunlarla da mücadele ettiklerini söyledi.

Günlük ortalama 30-40 kişinin taleplerini dinlediğini, Ramazan ayında bu sayının 100-150 kişiye kadar çıktığını belirten Gözen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla tüm kadınları mücadeleye devam etmeye çağırdı.

“Kadınlar güçlü olsun, ayaklarının üzerinde dursun. Ülkemizde barış ve huzur hakim olsun, annelerimiz, kadınlarımız artık ağlamasın” diyerek sözlerini tamamladı.

Kadın muhtarlar, Diyarbakır’da sadece birer yerel yönetici olmanın ötesinde, toplumsal dayanışmayı güçlendiren ve kadınların sesini daha gür duyurmasını sağlayan önemli figürler olarak dikkat çekiyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme