• Haberler
  • Bölge
  • Diyarbakır'da İtalyan mandaları üreticilerle buluşuyor

Diyarbakır'da İtalyan mandaları üreticilerle buluşuyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi, İtalyan mandalarından alınan embriyoların Anadolu mandalarına nakledilmesiyle doğan 6 manda yavrusunu üreticilere sunmaya hazırlanıyor.

Beş yıl önce başlatılan "Diyarbakır'da Mandalarda Embriyo Transferi Projesi" kapsamında, süt verimi yüksek ve bölgeye dayanıklı İtalyan mandaları yetiştirmek amaçlandı. Şu anda 26-27 aylık olan 6 yavru manda, DÜ Veteriner Fakültesi Manda Çiftliği'nde görücüye çıkacak.

Bölgeye Uyumlu ve Verimli Bir Irk

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yayla, fakülteye bağlı Manda Çiftliği’nin bölge için önemli bir gen kaynağı olduğunu belirtti. Diyarbakır’da ağırlıklı olarak Anadolu mandası yetiştirildiğini, ancak verim açısından İtalyan mandasının daha üstün olduğunu vurgulayan Yayla, proje ile yüksek kaliteli gen taşıyan mandaların yetiştiricilere ulaştırılacağını söyledi.

"Fakültemizde İtalyan mandası embriyoları transfer edilerek yüzde 100 İtalyan mandaları elde ettik. Bu yavrular, üstün genetik özelliklere sahip. 6 yavrumuzdan 4’ü tamamen İtalyan mandası, 2’si ise suni tohumlama ile elde edilmiş ve yüzde 50 İtalyan ırkı geni taşıyor. Bu mandalar bölge koşullarına oldukça dayanıklı ve uyumlu. İlk yavrularımız 2022’de doğdu ve her yıl yeni yavrular alıyoruz."

Süt Verimi Artacak

Proje Sorumlusu ve Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ferit Özmen, amaçlarının bölgeye uygun, yüksek verimli damızlık hayvanlar üretmek olduğunu ifade etti.

"Diyarbakır, Türkiye’de manda yetiştiriciliğinde ilk 3 şehir arasında yer alıyor. Ancak manda yetiştiriciliği ağırlıklı olarak küçük aile işletmeleri tarafından yapılıyor. Damızlık manda tedariki ise oldukça maliyetli. Biz de üniversite olarak kendi çiftliğimizde ürettiğimiz mandaları yetiştiricilere sunarak bu maliyeti azaltmayı hedefliyoruz."

Özmen, proje kapsamında doğan ilk mandaya "Dicle" adını verdiklerini ve şu an gebe olduğunu belirterek, "Dicle işletmemizde kalacak, ancak kardeşlerini üreticilere sunarak süt verimi yüksek melezlerin yaygınlaşmasını sağlayacağız" dedi.

Diyarbakır’da mandacılığı geliştirmek ve süt verimini artırmak amacıyla yürütülen proje kapsamında, üreticilerin yüksek verimli ve bölgeye uyumlu İtalyan mandalarına ulaşması sağlanacak.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme